Vesti > Politika

VUČIĆ SE OBRAĆA IZ HAMBURGA: Evo o čemu je predsednik razgovarao sa Šolcom

Vučić će sutra govoriti na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama"

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

07/10/2024 > 15:58

podeli vest:

VUČIĆ SE OBRAĆA IZ HAMBURGA: Evo o čemu je predsednik razgovarao sa Šolcom
Foto: Marcus Brandt/Pool Photo via AP


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom imao srdačan sastanak i da su razgovarali o brojnim temama, evropskom putu Srbije, kao i o situaciji na AP Kosovo i Metohija.

- Razgovarali smo o određenim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, iznesli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema. Istovremeno, naglašena je važnost naše saradnje, zahvalnost našim partnerima za ogroman broj fabrika i investitora koji iz Nemačke zapošljavaju ljude u našoj zemlji i doprinose njenom razvoju. Da nije bilo nemačkih kompanija, teško da bismo došli do ovakvog investicionog rejtinga, na čemu su nam nemački domaćini i kancelar Šolc čestitali - rekao je Vučić.

Preneo je novinarima da su razgovarali i tome što je Srbija postala deo globalne inicijative za baterije.

Razgovor sa Šolcom je okarakterisao kao odličan i dodao da veruje da će Srbija nastaviti veoma dobru saradnju sa Nemačkom.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Danas sam prisustvovao i radnom ručkom sa deset lidera iz raznih zemalja, sa kojima sam razgovarao tome kako da izmenimo našu ekonomsku budućnost i postižemo sve bolje rezultate. Nemačka je ekonomski dominantna sila EU i motor njenog razvoja, a za Srbiju je ekonomski, trgovinski i svaki drugi partner broj jedan. Nemačka razmišlja više godina unapred, a na nama je da ne kasnimo - rekao je Vučić.

Naglasio je da su Nemci doneli odluku da se bave onome što će doći za pet, 10 i 15 godina, a ne za godinu ili dve.

- Okupljaju sve zemlje da vide otkud mogu da uvoze zeleni vodonik, otkud mogu da uvoze litijum ili baterije. Šolc je bio toliko fer  da je svuda govorio i rekao, šta god da radima hoćemo da taj deo prerade bude sačuvan u tim zemljama. Dakle čak i za neke druge zemlje, pošto je sa nama to  već dogovoreno i postignuto i kroz papire koje smo potpisali. Nemačka je pouzdan saveznik po tom pitanju, veoma važan. I mislim da je ovo bilo izuzetno dobro što smo ovde - rekao je Vučić i dodao da smo bili jedini iz Evrope.

Kaže da su na Hamburškoj konferenciji o održivosti bili prisutni i predstavnici iz našeg regiona, ali u svojstvu ministara, što je, kako je rekao, potpuno drugi nivo.
 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar