Vesti > Politika

DEČAK UBICA uveden u sudnicu, pristao je da SVEDOČI: Mora da odgovori na SVAKO pitanje (FOTO+VIDEO)

Ispred Specijalnog suda nalaze se naoružani policajci sa puškama koji obezbeđuju sud i suđenje.

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

08/10/2024 > 08:20

podeli vest:

DEČAK UBICA uveden u sudnicu, pristao je da SVEDOČI: Mora da odgovori na SVAKO pitanje (FOTO+VIDEO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Kosta Kecmanović, koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara škole, pristao je da svedoči u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja Miljane i Vladimira.

U sudnici se nalaze roditelji ubijene dece.

Kako Tanjug saznaje maloletnik je do sada odgovarao na pitanja suda, tužilaštva i punomoćnika oštećenih, a u nastavku suđenja, nakon pauze očekuje se da će odgovarati na pitanja članova porodica ubijenih. 

On je jutros doveden iz bolnice u kojoj se nalazi od hapšenja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Odlučeno je da on svedoči za govornicom u sudnici, a ne iz posebne prostorije. 

Ispred tužilaštva njemu bi pitanja trebalo da postavljaju dva javna tužioca i Glavni javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Nenad Stefanović, koji su od početka postupka uključeni u ovaj predmet. 

U sud je sa slobode došla majka dečaka koja je optužena u ovom slučaju, dok je otac doveden iz pritvora. 

Dečaka ubicu, ranije danas, dovezla su kola hitne pomoći na zadnji ulaz Specijalnog suda. Vozilo je bilo u pratnji dva policijska džipa pod rotacijom.

Tokom svog iskaza, pišu mediji, on je rekao jednu rečenicu koja je izazvala haos na suđenju.

Naime, kao razlog zbog kog je počinio masakr, on je naveo osećaj odbačenosti od druge dece, što je izazvalo "haos" u sudnici i nevericu roditelja žrtava.

- Osećao sam se odbačenim od druge dece i zato sam ih ubio. Tog 3. maja poneo sam pištolj da bih to uradio, ali ipak nisam bio siguran da ću pucati - rekao je on između ostalog.


Prema pisanju Kurira doneta je odluka da Kosta K. ne svedoči iz posebne prostorije nego da stane za govornicu ispred veća, roditelja ubijene dece i njegovih roditelja.

Kako piše ovaj medij sudnica je podeljena na tri dela i prostor za govornicom je podeljen neprobojnim staklom od prostora gde će sedeti njegovi roditelji.

Roditelji ubijene dece će sedeti u blizini. Glavni tužilac Višeg javnog tužilasštva u Beogradu Nenad Stefanović je već u sudnici i lično će postavljati pitanja, što je neuobičajeno.

Ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu, gde se danas doržava suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović, ocu i majci dečaka ubice koji je 3. maja prošle godine ubio devet svojih vršnjaka i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, došao je advokat Ognjen Božović koji zastupa porodice ubijene dece.

Stigla majka Miljana 

Danas, ranije, u sud je u pratnji advokata došla i Miljana Kecmanović, majka dečaka ubice, dok je otac Vladimir sproveden u zgradu suda.

Odmah potom na ročište je pristigao i advokat Marko Janković koji zastupa neke od oštećenih porodica, kao i Dane i Biljana Dukić, roditelji Andriane Dukić, koja je ubijena u masakru u vračarskoj školi.

Ispred Specijalnog suda nalaze se naoružani policajci sa puškama koji obezbeđuju sud i suđenje.

On će svedočiti u procesu protiv svojih roditelja, Vladimiru i Miljani, kao i instruktora streljaštva, Nemanje Marinkovića.

Biće doveden u pratnji psihijatra, a u sudnici će biti smešten u stakleni odeljak za zaštićene svedoke. Dečak ubica će moći sve da vidi, a njega niko.

Prisutni u sudnici njegovo svedočenje slušaće preko zvučnika, a potencijalno će moći da ga gledaju preko monitora, mada je velika verovatnoća da će monitore moći da gleda sudsko veće i, eventualno, advokati.

Psihijatar će pratiti njegovo mentalno stanje i eventualno tražiti pauze, a kako pišu mediji roditelji ubijene dece spremili su 250 pitanja za dečaka ubicu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 
RODITELJI UBIJENE DECE U SUZAMA

Roditelji ubijene dece iz OŠ "Vladislav Ribnikar" stigli su na današnje suđenje Miljani i Vladimiru Kecmanoviću po optužbama da su sinu, dečaku ubici učinili lako dostupnim oružjem kojim je ubio svoje vršnjake i čuvara škole.

Kako prenose reporteri Blica sa lica mesta, scene ispred i u sudu su potresne. Roditelji ubijene dece pristižu svaki čas. Pognutih glava, skrhani oni ulaze u sud.

Stigao je i Anđelko Aćimović, otac Angeline Aćimović, kao i roditelji Eme Kobiljski Nina i Dragan. U suzama su svi do jednog, grle se i plaču zajedno.

Prvi su stigli roditelji Adriane Dukić. Pognutih glava ušli su u zgradu suda gde čekaju početak suđenja i svedočenje dečaka ubice koji im je ubio ćerku. Majka je sedela i plakala, otac je sedeo spuštene glave.

Poznato je i da će zbog zakonskih propisa, roditeljima dece koja su ubijena u "Ribnikaru" biti uskraćeno da direktno vide dečaka koji je počinio zločin.

Sve to se ne radi zbog zaštite roditelja žrtava, već samog dečaka koji je izvršio masovno ubistvo, s obzirom na to da ima 14 godina.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 
Obratio se advokat roditelja ubijene dece u Ribnikaru

Punomoćnik porodice ubijenih u masovnom ubistvu u školi Vladislav Ribnikar Ognjen Božović je pre početka današnjeg suđenja rekao da očekuje da K.K. svedoči kako bi mu porodice ubijenih i ranjenih postavili pitanja koja ih tište godinu i po dana, a u nadi da dođu do odgovora kako i zašto je do zločina došlo.

- Ovo je prilika da prodice ranjenih i ubijenih prvi put postave pitanja koja ih tište godinu i po dana, u nadi da će doći do nekih odgovora kako i zašto je došlo do ovoga, u nadi da ćemo rasvetiliti motive i dobiti makar neki vid smiraja - rekao je Božović novinarima ispred suda.

On je dodao da bi dečak prema protokolima trebalo da bude u izdvojenoj prostoriji u kojoj on može da vidi prisutne ali oni njega ne mogu. Božović je istakao da K.K. ima pravo da odbije da da iskaz.

Dodatna bezbednost

Inače, nije eksplicitno objašnjeno zbog čega se ročište na kom će maloletnik da bude saslušan održava u Specijalnom sudu, s obzirom na to da pojedine sudnice u Palati pravde imaju prostorije za posebno osetljive svedoke.

Razlog je verovatno bezbednost, jer je sprovođenje dečaka u Palatu pravde rizično, dok u Specijalnom sudu sanitet Hitne pomoći može da uđe na pritvorski ulaz sa potpuno druge strane u odnosu na sve ostale u sudnici, te se tako osigurava dodatna bezbednost.

Inače, Kosta Kecmanović je već saslušan u istrazi kao svedok, ali tada nije napuštao psihijatrijsku kliniku, već je svedočio putem video linka koji je tužilaštvo uspostavilo sa bolnicom.

Pored njega je tada, osim tužioca i psihologa, sedela i njegova majka Miljana Kecmanović.

Ipak, to sada nije moguće, s obzirom na to da je u međuvremenu otkriveno da se njen DNK nalazi na jednoj od čaura metka koji je pronađen u učionici u "Ribnikaru", te je, uz svog supruga, i sama postala okrivljena.

Maloletnik će moći da iskoristi pravo da ne svedoči protiv oca i majke, s obzirom na to da im je najbliži srodnik i tu odluku može da donese iako je pristao da svedoči protiv oca tokom istrage.

Ako bude svedočio, onda će da bude u obavezi da odgovara na pitanja, koja mogu da mu postavljaju sud, tužilac, advokati, okrivljeni, kao i punomoćnici porodica ubijene dece, ali i sami roditelji dece.

Krivični postupak protiv roditelja i svedočenje dečaka ubice zatvoreni su za javnost.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar