Vesti > Politika

Plašim se novih provokacija Prištine! Vučević: Imam zebnju da će Kurti nešto uraditi u ponedeljak!

Premijer je istakao da i te kako očekuje još jače pritiske na Srbiju i to najviše oko Kosova i Metohije

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

11/10/2024 > 23:10

podeli vest:

Plašim se novih provokacija Prištine! Vučević:  Imam zebnju da će Kurti nešto uraditi u ponedeljak!
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović/bg


Premijer Miloš Vučević izjavio je večeras da je politika ove vlade da Srbija bude slobodna, nezavisna i suverena država i da donosi odluke vodeći računa o nacionalnim interesima.

- To je politika u koju duboko verujem i koja nikada nije lako provodljiva, a posebno u ovim geopolitičkim okolnostima, i nije mnogo popularna u odnosu na velike sile. Niko ne voli da vidi državu koja po broju stanovnika ili površini nije velika, a sedi na toj svojoj stolici, razmišlja svojom glavom i vodi računa o svojim interesima - rekao je on za Radio-televiziju Vojvodine.

Vučević je rekao da i te kako očekuje još jače pritiske na Srbiju i to najviše oko Kosova i Metohije.

- Ne mislim da će biti manji pritisak oko uvođenja sankcija Rusiji, ali mislim da su svi videli da mi ne nameravamo da odustanemo od naše politike i da nećemo uvoditi sankcije. Mislim da nas čeka veliki pritisak oko pitanja KiM i to ne nagoveštavam loše stvari za Srbiju, samo kažem da će biti pritiska. Ne mogu da isključim ni pritiske oko Republike Srpske i konstantnih pokušaja na polju revizije Dejtonskog sporazuma - rekao je on.

Foto: Tanjug printscreen

 

Vučević je dodao i da je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost, kao i da je uz manji ili veći uspeh ostvario rezultate koji nisu za potcenjivanje.

- Ove godine je 10 godina Berlinskog procesa i zato naši domaćini i osnivači Berlinskog procesa, Nemačka posebno, želi da apostrofira njenu ulogu i ulogu Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana - rekao je on i naglasio da on na obeležavanje ne ide sa strahom već sa oprezom.

- Plašim se da ćete u ponedeljak videti neku novu provokaciju Prištine, jer su mi ljudi koji su veterani tih događaja pokazali da se svaki put kada je bio sastanak na planeranom nivou desilo nešto loše po nas na KiM od strane Prištine. Nadam se da toga neće biti, ali imam zebnju da će Kurti nešto uraditi to jutro, tipa da će napasti naše privremene institucije ili opštine po srpskom sistemu - rekao je predsednik Vlade Srbije.

On je istakao i da je za nas važno da srpska zajednica dobije uredno i blagovremeno snabdevanje hranom, lekovima i potrepštinama za iole normalan život na KiM.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar