Vesti > Politika

Ministarstvo odbrane povodom Kurtijevih navoda: "Kampanja dezinformacija protiv Vojske Srbije u cilju podizanja tenzija"

Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje privremenih institucija

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

13/10/2024 > 12:36

podeli vest:

Ministarstvo odbrane povodom Kurtijevih navoda: "Kampanja dezinformacija protiv Vojske Srbije u cilju podizanja tenzija"
Foto: google maps


Povodom navoda premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa AP Kosovom i Metohijom, Ministarstvo odbrane ističe da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti Republike Srbije.

U objavi na društvenim medijima vide se pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima, kaže se u saopštenju Ministarstva. 

"Navodne bezbednosne snage koje Kurti pominje u medijima, koje su došle u kontakt sa pripadnicima Vojske Srbije na pomenutoj lokaciji, su u stvari šverceri bespravno posečene šume sa teritorije centralne Srbije, što je inače postao unosan ilegalan posao", navodi se. 

Juče su, kako se dodaje, organi obezbeđenja administrativne linije svojim aktivnostima presekli ilegalne aktivnosti prebacivanja drvne građe na teritoriju AP KiM, pri čemu su šumokradice pobegle na prostor AP KiM, a zatečena pokretna sredstva koja su koristili za ovu kriminalnu aktivnost su predata pripadnicima MUP.

Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na AP Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza, naglašava se u saopštenju.

U obezbeđenju administrativne linije prema AP KiM nema mesta za tzv. kosovsku policiju ili tzv. kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 SB Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Republike Srbije. 

U tom smislu, navodi da tzv. kosovske vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvih aktivnosti snaga Republike Srbije u KZB i duž administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazuju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma, ističe Ministarstvo odbrane.

Pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji i postupaka, Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala između ostalog i ilegalne seče šume u Kopnenoj zoni bezbednosti i nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti, što se ne može reći za Privremene institucije samouprave u Prištini, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar