Vesti > Politika

Zorana Mihajlović OPOZICIJA se preko LITIJUMA bori za FOTELJE

Projekat "Jadar" važan je ne samo za sadašnju generaciju, nego i za decenije koje su pred nama

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: TANJUG

16/10/2024 > 14:27

podeli vest:

Zorana Mihajlović OPOZICIJA se preko LITIJUMA bori za FOTELJE
Foto: K1 televizija


Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da se preko najvažnijeg projekta u državi - "Jadar" opozicija i pokreti bore za vlast. Ona je, povodom protesta ekološkog pokreta "Ne damo Jadar" i opozicije koji je najavljen za danas u Loznici, za Tanjug rekla da su ekološki protesti u stvari politički protesti.

Mihajlović je istakla da je projekat "Jadar" važan ne samo za sadašnju generaciju, nego i za decenije koje su pred nama i ukazala da su kritične mineralne sirovine, litijum, bor ili boja koja druga uslov bilo kakve tranzicije i tranformacije privrede.

"Zemlje koje danas imaju kritične mineralne sirovine su ekonomski, politički i geostrateški veoma važne", rekla je Mihajlović i dodala da su to zemlje koje se na sve načine trude ne samo da istražuju, nego i da eksploatišu kritične mineralne sirovine.

Prema njenim rečima, studije već sad pokazuju da je eksploatacija jadarita bezbedna i, budući da Srbija ima zakone koji su potpuno usklađeni sa zakonima EU, nema ni jednog razloga da mi u taj posao ne uđemo.

"To je stvar koja treba da se dešava. Sve drugo, protesti, blokade puteva, pruga je pogrešno pre svega za svakog meštanina Jadra, ali i za sve građane Srbije", smatra Mihajlović.

Foto: ZORANA MIHAJLOVIĆ U EMISIJI URANAK KOD JOVANE JOKSIMOVIĆ K1 televizija

 

Dodala je da smatra da je javni uvid koji treba da se desi u narednih nekoliko meseci, kada se budu ažurirale studije o proceni uticaja na životnu sredinu, odlična prilika da se sedne za sto i da svi koji imaju bilo kakvo pitanje, dilemu, brigu treba to javno kažu i dobiju odgovor.

"Početna tačka je pogrešna, a to je što se misli da se preko ovog važnog razvojnog projekta ruši vlast. Vlast se ruši ako imate novu politiku, program, viziju, a ne preko onoga što je građanima najvažnije. To je kao kada bi bili protiv nekog auto-puta i na taj način pokušavali da ruše vlast", kaže Mihajlović.

Ističe da su kritične mineralne sirovine najvažnije mineralne sirovine danas u svetu, kao i da tražnja za njima raste zato što se vrši transformacija kompletne privrede od energetske tranzicije, zelene ekonomije, zelenog razvoja.

"Srbija pored bakra, kobalta, ima i taj jedinstveni jadarit, 158 miliona tona jadarita imamo dokazanih, imamo elaborat o tim rezervama. Studije koje mi imamo pokazuju u skladu sa svim zakonima zaštite životne sredine da se eksploatiše", navela je Mihajlović.

Kako je navela, geostrateška, politička, geopolitička pozicija Srbije kao zemlje koja ima kritičnu mineralnu sirovinu se potpuno menja ukoliko se krene da upotrebom kritične mineralne sitovine, osnosno ekstrakcijom.

Mihajlović kaže da bi Srbija u ovom trenutku mogla da zadovolji pet odsto svetske tražnje za litijumom i da je kod kritičnih mineralnih sirovina problem to što ih nema svaka zemlja, jako se dugo istražuju, vrlo su teško geografski koncentrisane i teško ih je naći, zbog čega je tražnja za njima jako visoka.

"Danas je u svetu već deficit, taj deficit će da se povećava. Srbija se našla kao pred nekim rudnikom zlata koji stoji ispred nje, a ona se sad svađa ko je na vlasti i ko će da eksploatiše", rekla je Mihajlović, dodajući da ko god da je na vlasti, svako će eksploatisati jadarit.

Ostavite komentar