Vesti > Politika

RATOVAO PROTIV SRBA, a sad je novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Domaćoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po Srbiju

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: TANJUG

22/10/2024 > 10:20

podeli vest:

RATOVAO PROTIV SRBA, a sad je novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju
Foto: Youtube PrintScreen/N1


Tonino Picula (63), koji je danas izabran za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, hrvatski je političar iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i evroposlanik od 2013. godine. Na toj poziciji zameniće Vladimira Bilčika, na poziciji koju je prethodnih 10 godina držala Evropska narodna partija (EPP).

Najpoznatiji je kao ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), ali i kao član hrvatskog Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gradonačelnik Velike Gorice.

 

U poslednjem sazivu Evropskog parlamenta radio je kao koordinator SD u Odboru za spoljne poslove (AFET), bio predsednik Radne skupine za Zapadni Balkan u AFET-u, stalni izvestilac EP za odnose sa SAD i sa Crnom Gorom.

Učesnik je ratova 90-ih, a domaćoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po Srbiju.

Picula je u prethodnom mandatu u ime EP bio zadužen za Crnu Goru i tokom svog mandata istakao se u kampanji protiv prosrpskih stranaka u toj državi, a poslednji potez te vrste usledio je pre nepunih mesec i po dana, uoči lokalnih izbora u Podgorici, kada je vrhušku u Briselu javno upozorio da bi sporazum Crne Gore i Srbije o dvojnom državljanstvu, doprineo "izbornom inženjeringu", odnosno da bi Beograd na taj način mogao da se direktno meša u izborne procese Montenegra.

Takođe, otvoreno je kritikovao usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu koju je usvojio parlament u Podgorici.

Takođe, beskrupulozno je svojevremeno u EP zloupotrebio rat u Ukrajini upoređujući ga sa "srpskom agresijom na Hrvatsku", tražio je da se unaprede prava hrvatske zajednice u našoj zemlji, naravno ne pominjući nikada u kakvim uslovima žive Srbi u Hrvatskoj, a kojima su svi dobro poznati (dovoljno pomenuti samo lupanje ćiriličnih tabli, da ne idemo dalje). Bio je i autor rezolucije u EP u kojoj se od naših vlasti traži da uvedu sankcije Ruskoj Federaciji. Imenovanje Picule je svojevrsna poruka našem rukovodstvu i državi. To je bez sumnje neprijateljski gest prema Srbiji.

Ostavite komentar