Vesti > Politika

NERASKIDIVA PODRŠKA FICA SRBIJI: Cela EU bi trebalo da bude ZAHVALNA VUČIĆU (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić imao je uspešan sastanak o nastavku saradnje sa premijerima Slovačke i Mađarske

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

22/10/2024 > 14:13

podeli vest:

NERASKIDIVA PODRŠKA FICA SRBIJI: Cela EU bi trebalo da bude ZAHVALNA VUČIĆU (VIDEO)
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Komarnu u Slovačkoj, posle trilateralnog sastanka sa premijerom te zemlje Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, da će Srbija nastaviti sa tim zemljama da sarađuje i zajedno radi na suzbijanju ilegalnih migracija.

- Postigli smo rezultate radeći zajednički, nije bilo jednostavno, ali u ovoj godini je 80 odsto manje migranata nego prošle godine. Nastavićemo da radimo zajedno i verujem da će rezultati biti dobri. U prihvatnim centrima Republike Srbije u ovom trenutku ima svega 477 migranata. Mi ćemo svoj posao u interesu i Evrope i naših prijatelja, naše braće u Mađarskoj i Slovačkoj, naravno nastaviti da radimo - naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Naveo je da je danas razgovarano o mnogim temama.

- Ali, pre nego što kažem nekoliko reči o tome, želim da istaknem svoju ličnu sreću i zadovoljstvo što Roberta (Fica) vidim u ovako dobrom stanju. Za nas je 15. maj dan pokušaja zločinačkog ubistva Roberta Fica bio izuzetno težak dan i to nije pitanje mojih ličnih odnosa sa Robertom, to je pitanje onoga kako se cela Srbija tog dana osećala - istakao je Vučić.

Dodao je da njemu danas smeta činjenica da se mnogi u Evropi i svetu prave kao da se to nije dogodilo.

- Zato mi sa velikom pažnjom isčekujemo rezultate istrage slovačke države, jer smo sasvim uvereni da to nije moglo da bude samostalno delo pojedinca, već rezultat jedne sveopšte atmosfere i opštih i koordinisanih napada na premijera Roberta Fica. Ne želeći da se mešam u bilo koji način u unutrašnje stvari u Slovačkoj, samo hoću da kažem, dragi Roberte, da vam želimo dobro zdravlje, da vam želimo dobru formu, da još dugo radite u interesu svoje zemlje, svoje porodice, svog naroda i verujem da će to biti dobro i za sve vaše prijatelje - poručio je Vučić.

Naveo je da je danas razgovarao sa Ficom i Orbanom i o svim drugim važnim pitanjima i da svaki put mnogo toga nauči od njih dvojice.

- Radujem se našim bilateralnim susretima uskoro u Beogradu, a uvek sam spreman i smatram ovaj format trilateralnih susreta u kojima naše tri zemlje učestvuju veoma važnim i veoma dobrim - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

 

Fico: Cela EU bi trebalo da bude zahvalna Vučiću

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da su koraci koje je preduzimala Srbija štitili Mađarsku, Slovačku i celu Evropsku uniju (EU) od ilegalne migracije, a izrazio je i punu podršku Srbiji da u što kraćem vremenu postane članica EU. On je posle trilateralnog sastanka šefova delegacija Srbije, Slovačke i Mađarske Vučića, Fica i mađarskog premijera Viktora Orbana zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na borbi protiv ilegalnih migracija.

- To su one antimere koje su u velikoj meri omogućile EU da savlada migracione tokove, jer to što je Srbija preduzimala nije bilo u korist Srbije, već su to bili koraci koji su štitili Slovačku, Mađarsku i celu EU. Cela EU bi trebalo da bude zahvalna tebi za entuzijazam i za onu energiju koju si posvetio ilegalnoj migraciji - rekao je on Vučiću.

Izrazio je punu podršku ambiciji Srbije da u što kraćem vremenu postane članica EU i naglasio da ne može da zamisli da bi trebalo da neko Srbiju pretekne na putu prema EU.

- Uradićemo sve u tom pravcu da se ova legitimna ambicija tvoje zemlje u što kraćem roku ispuni - poručio je on predsedniku Srbije.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

 

O ratu u Ukrajini

Vučić je istakao da njih trojica imaju nešto drugačije mišljenje po pitanju rata u Ukrajini.

- Mi bar smemo da govorimo i izgovorimo reč 'mir', jer danas u Evropi i svetu samo može da se govori o pobedi jednih nad drugima, a ne o tome kako nam je mir nasušno važan - naglasio je Vučić.

Dodao je da je preneo poruke Srbije i građana naše zemlje i da smo zahvalni na podršci na evropskom putu našim mađarskim i slovačkim prijateljima.

- Verujem da ćemo nekog uspeha imati u budućnosti. Ako ga budemo imali, hvala našim prijateljima, ako ga ne budemo imali, opet hvala. Srbija je dobro napredovala u proteklom periodu i to ne bismo mogli bez bratske i prijateljske podrške onih koji su nam najbliži - poručio je Vučić.

BONUS VIDEO