Vesti > Politika

VUČIĆ POSLE SASTANKA sa premijerom TUSKOM: Poljska je partner od izuzetnog značaja za Srbiju (VIDEO)

Nakon plenarnog sastanka delegacija predviđene su izjave za medije predsednika Vučića i premijera Tuska.

Izvor: K1info

24/10/2024 > 11:47 >> 13:27

podeli vest:

VUČIĆ POSLE SASTANKA sa premijerom TUSKOM: Poljska je partner od izuzetnog značaja za Srbiju (VIDEO)
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Poljske Donaldom Tuskom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Vučić i Tusk obraćaju se medijima u Palati "Srbija".

 

- Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odgovoran način razgovaram sa premijerom Poljske, počastvovan činjenicom da je posetio Beograd i želim da se zahvalim Tusku jer je i kao predsednik ES dolazio u Beograd i donosio dobre poruke za našu zemlju. Danas je Poljska partner od izuzetnog značaja za Srbiju - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug printscreen

 

- Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomogne i u sferi biotehnologija, biokampova, da počnemo da radimo zajedno. Mislim da Srbija ima znanja i da pomogne Poljskoj. Razgovarali smo i o svim drugim temama i o tome šta Srbiju čeka na evropskom putu. I Micotakis i Tusk, osim što su najsnažniji premijeri, preneli su mi značajne poruke po pitanju članstva u EU i napretka Srbije. Znate koliki sam skeptik, otvorili su mi vidike i novu nadu da možemo u budućnosti da očekujemo drugačiji odnos. Sinoć smo dugo razgovarali, više od četiri sata. Govorili smo o važnim pitanjima, zamolio sam da me sasluša po pitanju KiM, izneo sam činjenice, zamolio ga da proveri, zahvalan sam premijeru Poljske na tome što me je saslušao i što je želeo da čuje našu stranu. Govorili smo i o globalnim i geopolitičkim pitanjima, o ratu u Ukrajini, na Bliskom istoku i sva druga važna pitanja. Gledali smo koliki je nivo naše saglasnosti. Premijer Tusk bi želeo da vidi punu usklađenost sa evrospkim deklaracijama odnosno u pogledu sankcija protiv Rusije, to ne krijem. Trudio sam se da poziciju Srbije objasnim, da ukažem na to koliku smo podršku u humanitarnom smislu, finansijskom pružili Ukrajini i izneo sam poziciju Srbije.

- Mislim da je bolje da ponekad čovek kraće govori, da u ličnoj noti kažem da sam Vam veoma zahvalan što ste došli ovde. Za nas je ovo velika čast, za mene je ovo lična privilegija, imao sam mnogo toga da naučim i čujem od Vas i nadam se da nije poslednji put u toku mandata - kazao je Vučić.

 

 

 



 

Ostavite komentar