Vesti > Politika

VUČIĆ sa URSULOM: DOK SAM JA PREDSEDNIK glavne ciljeve naše politike nećemo menjati (VIDEO)

Otvaranju naše ambasade u Kijevu pristustvovaće Marko Đurić, kazao je predsednik Vučić

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

25/10/2024 > 15:02

podeli vest:

VUČIĆ sa URSULOM: DOK SAM JA PREDSEDNIK glavne ciljeve naše politike nećemo menjati (VIDEO)
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Svečani doček, uz počasni stroj garde, upriličen je danas ispred Palate Srbija za Ursulu fon der Lajen.

Nakon intoniranja himni EU i Srbije, Ursula fon der Lajen i Vučić su se pozdravili sa članovima delegacija i ministrima. 

Posle sastanka dvoje zvaničnika -  predsednika Vučića i predsednice Evropske komisije, oni se obraćaju medijima u Palati "Srbija"

Predsednik Vučić je na početku obraćanja čestitao reizbor na funkciju predsednice Evropske komisije, i zahvalio se Ursuli fon der Lajen na podršci koju je pružala našoj zemlji.

- Jednu stvar ljudi u Srbiji svi poštuju. Kada dolaze gosti, skoro uvek dolaze u Beograd, a vi ste neko ko je na najvišoj funkciji u Evropi, a dva puta ste dolazili u našu zemlju daleko od urbanih sredina. Hvala vam na tome i podršci i pomoći. Imali smo dug i otvoren razgovor, i postoje stvari koje EU zamera Srbiji, ali je predsednica Fon der Lajen uvek bila spremna da nas sasluša - rekao je on.

Vučić ističe da je više puta rekao da je on predsednik republike sa najvišim legitimitetom, biran uvek u prvom izbornom krugu.

- Dok sam predsednik mi glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati. To znači da je naš evropski put od ključnog značaja za naš napredak, da će Srbija posvećeno da radi na tom putu, i da se nadamo rezultatima - dodaje predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ističe da su danas posetili kompaniju HTEC, i da na nju svi građani Srbije treba da budu ponosni.

- Oni su uvek imali podršku EU i EBRD-a, i to su stvari kojih ne smemo da se odričemo. Sa predsednicom Fon der Lajen sam pričao i o geopolitičkoj situaciji, i obavestio sam je kakva je politika Srbije. Od poštovanja Povelje UN, međunarodnog pravnog poretka, do toga da sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je Kijev dao agreman za otvaranje naše ambasade u Ukrajini - kazao je Vučić.

- Đurić će prisustvovati otvaranju ambasade u glavnom gradu Ukrajine - dodao je Vučić.

Govoreći o daljoj saradnji sa EU, Vučić je napomenuo i da se nada da ćemo da otvorimo klaster 3 do kraja godine.

- Želim da se zahvalim za sve grantove koje smo dobili od EU i novac koji ćemo dobiti u okviru agende rasta - rekao je.

Naglasio je da trgovinska razmena sa zemljama EU stalno raste, i da su pričali i o reformskoj agendi.

- Znamo šta je naš posao, i šta moramo da uradimo po pitanju vladavine prava, reformi pravosuđa i suđenja u odgovarajućem roku. Hoću da se zahvalim i Gertu Kopmanu, jer bez njegovog pozitivnog pritiska ne bismo mogli da završimo na uspešan način našu agendu rasta - rekao je on.

Vučić ističe da su za nas od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti, i da je trenutno najznačajniji projekat pruga Beograd-Niš.

On je na kraju rekao da Ursula fon der Lajen uvek može da se oseća u Beogradu kao kod kuće.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Uveren sam da ćemo u narednom periodu imati i dodatne rezultate kojima ćemo moći da se pohvalimo. Očekujemo da će Srbija privući 64 odsto investicija, u okviru Zapadnog Balkana. Naša stopa rasta je na nivou Evrope samo iza Malte, i naša stopa javnog duga je duplo niža od proseka EU, 46 odsto. Ali i u te reforme smo mogli da uđemo samo zahvaljujući pomoći EU - zaključio je predsednik.

Medijima se obratila i Ursula fon der Lajen.

- Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja, u tom duhu radimo na otvaranju klastera tri - kazala je.

Na pitanje novinara o usklađenosti politike Srbije i EU, Ursula fon der Lajen je rekla da činjenica da je ona danas u Beogradu, i da su premijeri Grčke i Poljske bili pre nekoliko dana, to govori samo za sebe.

- To je jasan znak da je budućnost Srbije u EU, gde će vaša zemlja uživati prava i politike članstva u EU. Predsednik Vučić je preduzeo brojne korake da se to realizuje, i činjenica da ste se vi sreli sa liderima EU umesto da budete negde drugde. Sve što radimo radimo sa ciljem zajedničke budućnosti u EU - kazala je ona.

- Na vama je da idete sporije ili brže, i da izaberete brzinu. To je proces u kom svaki sektor i kategorija, u kojoj je potrebno napredovati. Mi smo delimično otvorili vrata za ekonomsku integraciju, a razgovori o spoljnoj politici su pitanje usklađivanja. Ja sam ubeđena, pratim Srbiju već pet godina i videla sam napredak - kazala je ona.

 

Ostavite komentar