Vesti > Politika

HARADINAJ napustio sastanak S KURTIJEM: Zašto je PREKINUO ODNOSE sa Amerikom?

Prema oceni Haradinaja, neprihvatljiv je prekid odnosa sa glavnim bezbednosnim saveznikom Prištine.

Izvor: K1info/Tanjug

08/11/2022 > 10:27

podeli vest:

HARADINAJ napustio sastanak S KURTIJEM: Zašto je PREKINUO ODNOSE sa Amerikom?
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Predsednici opozicionih DSK i DPK zatražili su danas na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koordinaciju sa saveznicima, a predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nezadovoljan izlaganjem Kurtija napustio sastanak na kojem je razgovarano o situaciji nakon što su Srbi na severu KiM napustili institucije zbog jednostranih poteza Prištine.

Haradinaj je nakon izlaska iz zgrade vlade u Prištini napisao na Fejsbuku da je bio primoran da napusti sastanak jer je, prema njegovim rečima, Kurti “držao predavanje” i nije objasnio „zašto je prekinuo odnose sa Amerikom” i zašto ne ispunjava njihov zahtev.

 

Prema oceni Haradinaja, neprihvatljiv je prekid odnosa sa glavnim bezbednosnim saveznikom Prištine.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku izjavio je posle sastanka sa Kurtijem da na sastanku nije video plan za rešavanje problema na severu KiM i istakao da Priština treba da bude uz saveznike.

- Nismo videli plan za rešavanje situacije. Nismo videli nikakav plan za punu koordinaciju sa našim saveznicima. Smatramo da je koordinacija sa Stejt departmentom, sa Vašingtonom i Briselom, jedino rešenje za trenutnu situaciju - rekao je Abdidžiku, prenosi prištinska Koha.

Dodao je da DSK podržava Kurtija kada je reč o uspostavljanju, kako je naveo, "zakonitosti", ali da, prema njegovim rečima, treba da postoji plan i koordinacija sa saveznicima.

Na pitanje da li treba suspendovati odluku o registarskim tablicama, on je odgovorio da koordinacija znači da se odluke donose sa saveznicima.

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići rekao je da nije dobio uveravanja da vlada privremenih prištinskih institucija zna u kom pravcu će ići kako bi situaciju na severu KiM držala pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, Priština je ušla u situaciju koja je mogla biti izbegnuta.

- Čini se da su nezrelost u nekim akcijama i nedostatak koordinacije sa glavnim saveznicima Kosova doneli zamah koji se mogao izbeći - rekao je Krasnići.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zatražile su od Prištine da odloži rok za preregistraciju autombilskih tablica sa srpskih na RSK tablice, ali je Kurti odbio taj zahtev.

Jednostrani potezi Prištine doveli su do istupanja Srba sa severa KiM iz skupštine i vlade privremenih prištinskih isntitucija, četiri opštine na severu, policije, sudstva i administracije.

 

Ostavite komentar