Vesti > Region

ĐUKANOVIĆU dostavljen 41 potpis za imenovanje Lekića za MANDATARA crnogorske Vlade

Đukanović je pozvan da u skladu sa Zakonom pozove na razgovor predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu

Izvor: K1info/Tanjug

26/12/2022 > 17:45

podeli vest:

ĐUKANOVIĆU dostavljen 41 potpis za imenovanje Lekića za MANDATARA crnogorske Vlade
Foto: Tanjug/AP/Risto Božović


Poslanici stare-nove parlamentarne većine, njih 41, dostavili su danas potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, potvrđeno je portalu RTCG.

Đukanović je pozvan da u skladu sa Zakonom, pre svega, u skladu sa Ustavom Crne Gore, pozove na razgovor, odnosno konsultacije, predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu.

- Nedavno su u Skupštini Crne Gore usvojene izmene i dopune Zakona o predsedniku, a koje su stupile na snagu, odnosno deo su pravnog sistema, čime su se stvorile pretpostavke da predsednik Crne Gore otpočne ponovljene konsultacije za odrebivane mandatara za sastav nove vlade - navodi se u pismu, koje je uz potpise 41 poslanika Đukanoviću uputio jedan od lidera DF Andrija Mandić.

Istakli su da u Skupšini postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika.

Činjenica je, piše u pismu, da Miodrag Lekić ima podršku da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore.

- Skupština, osim dužnosti da izabere novu vladu, ima i obavezu da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju. Tu, prevashodno, mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor Vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog savjeta nedostajućim članovima. Pošto je na proleće rok za održavanje predsedničkih izbora, neophodno je postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo poverenje između svih učesnika izbornog procesa - navodi se, između ostalog, u pismu.

 

 


 

 

Ostavite komentar