Vesti > Region

Reakcija na potez bošnjačkih stanaka: Oni koji dovode u pitanje IMOVINU Srpske ugrožavaju OPSTANAK BIH

Predsednik Vlade Srpske Radovan Višković poručio je da imovina Srpske ostaje njeno vlasništvo i da to nikakve izjave ne mogu promeniti

Izvor: K1info/Tanjug

19/04/2023 > 20:22

podeli vest:

Reakcija na potez bošnjačkih stanaka: Oni koji dovode u pitanje IMOVINU Srpske ugrožavaju OPSTANAK BIH
Foto: Vlada Republike Srpske/Facebook


Politički predstavnici Republike Srpske sa indignaciojom su danas odbacili zajedničku izjavu o tzv. "državnoj imovini BiH", koju su potpisala dva člana Predsedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić sa liderima osam bošnjačkih stranaka na nivou države i FBiH, a kojom su međunarodne predstavnike pozvali da preduzmu odlučne korake da politika organa vlasti entiteta Republike Srpske ne bi doživela eskalaciju sa, kako navode, nepredvidivim i nesagledivim posledicama. 

Izjavu su, pored Bećirovića i Komšića, koji je u Predsedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, potpisali i Bakir Izetbegović (SDA), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Dino Konaković (NiP), Edin Forto (Naša stranka), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da imovina Srpske ostaje njeno vlasništvo i da to nikakve zajedničke izjave ne mogu promeniti.

- Imovina Republike Srpske, ostaje imovina Srpske. Oni se mogu ujedinjavati koliko god žele i potpisivati izjave kakve god oni misle da treba - rekao je Višković komentarišući zajedničku izjavu lidera bošnjačkih stranaka.

Foto: Vlada Republike Srpske/Facebook

 

Višković kaže da "postoji jedna izjava koja je potpisana i koja je jača od svih njihovih izjava, a to je Dejtonski mirovni sporazum čiji je deo i Ustav BiH".

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je povodom pomenute izjave poručio da su u Srpskoj otvorena vrata za razgovore sa bošnjačkim političkim predstavnicima, ali su im vrata za otimanje srpske imovine trajno zatvorena.

- Poslednji je čas da prestanemo jedni drugima da stavljamo klipove pod točkove. Srpska drugima ništa ne otima i ne osporava imovinu i do njih je da li ćemo živeti zajedno i uvažavati se ili ne - rekao je Stevandić u izjavi za Srnu.

Poručio je da će Republika Srpska sama donositi odluke, koje će se najmanje dopasti onima koji je ne poštuju, ali će biti u interesu naroda i građana. 

- Davno smo rekli da je imovina crvena linija, a ukoliko hoće da nas ugroze - time će ugroziti opstanak BiH - naveo je Stevandić.

U potpisanoj izjavi stranke pozivaju Tužilaštvo BiH i ostale nadležne organe da, kako navode, moraju da procesuiraju odgovorne koji najavljuju da će nastaviti knjiženje te imovine na Republiku Srpsku. 

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da je pitanje imovine u BiH rešeno Ustavom BiH, odnosno Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma i to ne može promeniti ni Ustavni sud BiH, a posebno ne potpisi lidera nekakvih bošnjačkih političkih stranaka.

- Ukoliko neko želi da menja Ustav BiH, pa i pitanje same imovine koja pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH, onda je sam Ustav jasno predvidio i kako se Ustav menja, a to sigurno nije tako što Ustavni sud većinom sa strancima i Bošnjacima donese protiustavnu odluku niti se to radi na način da se ujedine sve bošnjačke političke stranke - rekao je Kovačević u izjavi za Srnu.

Kovačević je naglasio da imovina pripada Republici Srpskoj i Republika Srpska se nikada neće odreći svoje imovine.

- Krajnje je vreme da se okrenemo pitanjima budućnosti, da se okrenemo tome kako da pokušamo zajedno da poboljšamo život svakog čoveka i u Republici Srpskoj i u celoj BiH. Ukoliko to ne možemo i ukoliko neko nastavi da dovodi u pitanje osnovna prava Republike Srpske, a jedno od osnovih i ključnih prava Republike Srpske jeste njena imovina, onda će Republika Srpska definitivno morati tražiti novi put izvan BiH - poručio je Kovačević.

Predsednik NPS-a Darko Banjac izjavio je da BiH nema svoju imovinu jer ona pripada entitetima - i po Ustavu i Dejtonskom sprazumu, koje organi Republike Srpske brane, a predstavnici stranaka iz Federacije BiH podrivaju.

- Organi Republike Srpske i ljudi koji ih predstavljaju, vlast i političari Srpske brane Dejtonski sporazum i Ustav BiH i odlučni smo da branimo Ustav BiH, čak i od Ustavnog suda BiH - kazao je Banjac u izjavi za Srnu.

Banjac je naglasio da predstavnici Republike Srpske apsolutno zastupaju Dejtonski sporazum, što nema veze sa secesionizmom niti sa podrivanjem tog sporazuma, dok ta izjava upravo predstavlja podrivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

On je upitao kako se može tražiti procesuiranje nekog ko štiti Ustav i Dejtonski sporazum i istovremeno je odgovorio da je to bošnjačka politika koja želi da se pod pokroviteljstvom pojedinih ambasada iz zemalja NATO-a silom nametne nešto što nije u Dejtonskom sporazumu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar