Vesti > Region

Preti li nam MIŠJA GROZNICA? Pet osoba ZARAŽENO, JEDNA mlađa PREMINULA u RS

Čovek može da se zarazi direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim životinjama

Izvor: K1info/b92.net

05/06/2023 > 21:22

podeli vest:

Preti li nam MIŠJA GROZNICA? Pet osoba ZARAŽENO, JEDNA mlađa PREMINULA u RS
Foto: Pixabay.com


Hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom (HGBS), poznata kao mišija groznica je akutna virusna prirodnožarišna bolest. Naglo počinje, praćena je visokom temperaturom i krvarenjem u koži, sluzokožama i unutrašnjim organima i oštećenjem bubrega.

Ove godine je potvrđena kod pet obolelih u Repubici Srpskoj, a prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS preminula je jedna mlađa osoba, zbog čega stručnjaci upozoravaju stanovnike koji vreme provode u prirodi da više vode računa o zaštiti, jer u ovom periodu velika je mogućnost zaraze virusom koji cirkuliše među glodarima.

Iz Instituta su istakli da se, prema trenutno dostupnim podacima, u bolnici u RS nalazi jedna osoba koja boluje od ove bolesti.

Zaraženi glodari, kako objašnjavaju, većinom nemaju simptome, već uzročnike izlučuju u spoljašnju sredinu preko pljuvačke, mokraće i izmeta, zagađujući na taj način zemljište, vodu, predmete i hranu.

Kako je rekla Jelena Đaković Dević, epidemiolog u instituru, čovek se zarazi direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim životinjama, odnosno udisanjem kontaminirane prašine ili upotrebom hrane i vode koji su zagađeni svežim izlučevinama zaraženih glodara kao i prilikom direktnog kontakta. Do sada prenos sa čoveka na čoveka nije poznat.

Foto: Youtube PrintScreen/SciShow

 

Bolest počinje, naglašava, visokom temperaturom, intenzivnom glavoboljom, bolovima u leđima i abdomenu, groznicom, mučninom i zamagljenim vidom.

- Može se pojaviti crvenilo lica i konjuktiva te tačkasto krvarenje po koži. U slučaju razvoja težih oblika bolesti razvija se oštećenje rada bubrega te krvarenja u različitim organima. Bolest može biti blaga, ali i sa teškom kliničkom slikom, jer zbog krvarenja i zastoja rada bubrega može završiti smrtnim ishodom - rekla je ona.

 

Ostavite komentar