Vesti > Region

Meso iz Srbije, a voće i povrće iz Albanije za turiste u Crnoj Gori

Crnogorci još nisu izbalansirali poljoprivrednu proizvodnju

Autor: Pobjeda

13/06/2022 > 10:49

podeli vest:

Meso iz Srbije, a voće i povrće iz Albanije za turiste u Crnoj Gori
Foto: Pixabay.com


Iako Crna Gora uvozi oko 70 odsto namirnica iz regiona, poljoprivrednici u toj zemlji očekuju dobru sezonu ove godine. Za sada "robe" ima dovoljno, ali ako sezona bude ekstremno dobra faliće, a i cene će rasti. Međutim, još uvek, kako tvrde, nije izbalansirana poljoprivredna proizvodnja pa će tako u julu i avgustu velike količine paradajza, paprike, voća… uvoziti iz regiona, a poslednjih godina uvoz se povećava iz Albanije koja je svoju proizvodnju značajno unapredila, piše Pobjeda.

Foto: Pixabay.com

 

Prema rečima poljoprivrednika bilo je pojačane potražnje, ima robe, ali sezona kakvu očekuju još nije počela.  

- Ako bude ekstremno dobra sezona mislim da će nam faliti proizvoda, kao i svake godine u jeku sezone jer dolazi dosta turista. Još uvek se dosta poljoprivrednih proizvoda uvozi iz Srbije, Bosne i Albanije jer naša proizvodnja još nije kompletirana -rekao je Veselin Jovović koji se bavi poljoprivredom više od 20 godina i postao je glavni proizvođač začinskog bilja u Crnoj Gori.

Objašnjava da su krastavac i paradajz kod tek u početnoj fazi i da već sada velike količine uvoze iz Albanije.

- Neminovno je da ćemo dosta uvoziti paradajz, papriku i ostalo povrće iz Albanije jer su oni dosta uznapredovali u smislu proizvodnje i pakovanja. Izdigli su se iznad nas kada je u pitanju uniformna ambalaža. Mi moramo više da obratimo pažnju na pakovanja, kalibriranja, dizajn… Naši proizvodi su ekstra kvaliteta ali nemamo adekvatnu ambalažu koja bi mogla da prati taj kvalitet - tvrdi Jovović.

Mesa i mesnih proizvoda će biti dovoljno za turiste, rekao je za Pobjedi vlasnik i direktor kompanije Mesopromet Hilmija Franca.

Foto: Pixabay.com

 

 

- Mesa svežeg i mesnih proizvoda imaćemo dovoljno za celu sezonu, svih vrsta. Od teletine, junetine do piletine, svih vrsta - rekao je Franca i dodao da se cene neće povećavati do kraja sezone.

Naglašava da je sada potražnja povećana blago u odnosu na maj.

-Ukoliko sve bude u redu i ne bude nekih turbulencija na evropskoj sceni sigurno će biti potražnja mnogo veća jer ima najava da će biti puno gostiju posebno iz okruženja - kaže Franca.

Uglavnom 70 odsto mesa Crna Gora uvozi iz okruženja, pre svega iz Srbije, Hrvatske, Bosne…

Najviše se prema rečima France, za sezonu traže govedina i teletina, a postoje neke procene da će potrošnja biti na nivou prošle godine koja je takođe bila dobra.

Ostavite komentar