Vesti > Region

Republika Srpska: ZABRANJEN rad STOČNIH PIJACA u trajanju do 30 DANA

Ministarstvo će uputiti dodatna uputstva lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja

Izvor: K1info/Tanjug

28/06/2023 > 17:23

podeli vest:

Republika Srpska: ZABRANJEN rad STOČNIH PIJACA u trajanju do 30 DANA
Foto: Unsplash.com


Nakon što je na 23 gazdinstva na području Grada Bijeljine i na jednom u Šamcu potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske odlučilo je da zabrani organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaju hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na prostoru cele Republike Srpske, u trajanju do 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

Ministarstvo će uputiti dodatna uputstva lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republike Srpske.

- Kada su u pitanju naknade štete, vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mere sanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rešenja o isplati sredstava. Javnost će o svim narednim koracima biti blagovremeno obaveštena - navodi se u saopštenju.

Foto: Freepik.com

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina, a potvrđeno je i jedno žarište na području opštine Šamac, gde je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja.

Opština Šamac, kao i sve opštine i gradovi u Republici dobili su informacije o prvom utvrđenom slučaju sa svim instrukcijama o daljem postupanju.

Kako je saopšteno, zadatak lokalne samouprave je da formira lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji je dužan da obezbedi sprovođenje svih naloženim mera, između ostalog i: lokaciju za neškodivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mere asanacije zaraženog imanja.

Krizni centar treba i da zabrani kretanje životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim merama.

Ostavite komentar