Vesti > Region

U Hrvatskoj ugrožena TURISTIČKA sezona: Primorac STRAHUJE od trenda RASTA cena

To bi ujedno ugrozilo i privredu

Izvor: K1info/Tanjug

28/06/2023 > 19:47

podeli vest:

U Hrvatskoj ugrožena TURISTIČKA sezona: Primorac STRAHUJE od trenda RASTA cena
Foto: Tanjug/Hina/Univerzitet u Zadru/V.Katavić


Da rast cena u Hrvatskoj brine i da nastavak tog trenda može ozbiljno da ugrozi turističku sezonu i generalno privredu, potvrdio je danas i ministar finansija Marko Primorac.

- Kada čujete koliko te cene rastu, to je nešto što je u svakom slučaju neprihvatljivo i moram priznati da me na neki način to i plaši. Strahujem od dugoročnih efekata takvog porasta cena - rekao je Primorac posle sednice vlade, komentarišući činjenica da kuglica sladoleta često košta tri evra.

Ako cene nastave da rastu ovom dinamikom, kaže ministar, to je nešto što može ozbiljno da ugrozi turističku sezonu i generalno privredu. Rekao je da, iako službena statistika ukazuje na kontinuirano slabljenje inflatornih pritisaka, brine rast cena pojedinih proizvoda. 

Kada je reč o turističkoj sezoni, a u kontekstu i ekonomske situacije u kojima se nalaze ključna tržišta, pa tako između ostalog i Nemačka koja je zapala u tehničku recesiju, Primorac je rekao da lično "ima jednu bojazan u smislu ostvarenja dobrih rezultata, s obzirom na najave". Ističe da su cene zaista previsoke.

- Ima li za to opravdanja, ja lično sumnjam, ne želim ulaziti u pojedine sektore - rekao je Primorac, podsetivši i na vladino subvencionisanje cena energenata, kao i niže stope PDV na pojedine proizvode i usluge.

Rekao je i da podaci o dobiti i maržama preduzeća ukazuju na to da su od povećanih cena najveću korist ostvarili upravo preduzetnici. Naglasivši da nikoga ne proziva, Primorac je pozvao sve poslovne subjekte na oprez.

Foto: Tanjug/Caisa Rasmussen/TT via AP

Marko Primorac, hrvatsku premijer

- Kratkoročno neopravdano povećanje cena i kratkoročna korist i zarada mogli bi dugoročno imati vrlo nepoželjne efekte - rekao je ministar.

U kontekstu visokih cijena na Jadranu o kojima mediji svakodnevno izvještavaju, Primorac je upitan i o punjenju državnog budžeta, proračuna, na što je odgovorio da stope rasta prihoda od prikupljenih poreza "nisu neverojatne, već konzistentne", pri čemu je vrednost fiskaliziranih računa u odnosu na prošlu godinu veća oko 20 posto.

Vlada je danas u saborsku uputila paket poreznih izmena. Na pitanje novinarke je li vlada uvažila neku primedbu tokom javne rasprave, Primorac je odgovorio "da za sada nije uvaženo ništa", dodavši da je bilo jako puno komentara, dominantno vezanih uz, na primer, porez na dodatu vrednost, odnosno širenje obuhvata primene niže stope.
 

Ostavite komentar