Vesti > Region

Nećete nas više VIDETI NA JADRANU: Hrvatska RAZOČARALA TURISTE iz celog sveta, CENE nenormalne, TREŠNJE 20 EVRA?!

Putnike ne plaše samo visoke cene, već i rigorozna pravila uvedena u ovoj državi

Izvor: K1info/N1

18/07/2023 > 19:41

podeli vest:

Nećete nas više VIDETI NA JADRANU: Hrvatska RAZOČARALA TURISTE iz celog sveta, CENE nenormalne, TREŠNJE 20 EVRA?!
Foto: Pexels.com


Šta se dešava sa ovom sezonom, pitaju se mnogi agenti turističkih nekretnina, od malih iznajmljivača do velikih hotelijera. Počelo je junački, a onda je sve stalo. Gde su ti "pusti" turisti čija je invazija najavljena u Hrvatskoj?

Junske brojke su bile dobre, ali izgledalo je da je vrhunska sezona propala. Rupe u kalendarima su sve veće i sve ih je teže popuniti čak i ponudama u poslednji čas, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od razloga bi lako mogao da bude i čuvena „hrvatska bahatost“ po pitanju cena, od onih u prodavnicama i ugostiteljstvu do najsitnijih usluga. U doba kada se informacije šire brzinom svetlosti, nije trebalo mnogo da se proširi vest da letovanje na Jadranu više nije povoljno ni za građane mnogo bogatijih zemalja od Hrvatske.

Vesti o skupoj Hrvatskoj postale su tema i stranih medija, pa smo naišli i na tekst nemačkog portala Frankfurter rundschau, čija novinarka Helena Gries piše da cene u Hrvatskoj „svaki dan rastu“ i da mnogi turisti ne žele da dođu ponovo. Malo je reći da je pomenuti članak teška antireklama za Hrvatsku i da bi omiljeni gosti sve ređe mogli da dolaze na Jadran.

Letovanje na Mediteranu je postalo skupo. Posebno u Hrvatskoj, gde su cene postale nezamislive. Zbog toga su sve glasnije kritike turista. Za većinu ljudi dolazi zasluženi letnji odmor. I vreme za opuštanje, za koje postoje mnoge divne destinacije u Evropi.

Mnogi idu na jug. Odmor u Španiji ili Italiji je omiljen, ali i Hrvatska je popularna letnja destinacija. Kada dođete na odmor, želite da uživate i počastite se nečim, pojedete sladoled, popijete koktel, izađete na večeru. Neki putnici su bili šokirani samo pogledom na cene u Hrvatskoj.

Pa mnogi kažu: Nećete nas više videti, mi se tamo ne vraćamo, piše Gries, zatim citira izjave lokalnog stručnjaka koji kaže da su samo troškovi smeštaja na hrvatskom primorju u poslednje dve godine porasli za 30 odsto. Hrvatska je sada skuplja od Španije i Grčke, a cene rastu iz dana u dan.

Foto: Pixabay.com

 

Talas poskupljenja na hrvatskom primorju sve više šokira turiste. Prema pisanju medija, krivac za poskupljenje nije samo visoka inflacija, već i rast cena nakon uvođenja evra početkom godine, piše Frankfurter Rundschau i prenosi hrvatske medije.

Čak je i običan sladoled za mnoge turiste u Hrvatskoj pod znakom pitanja. Turisti iz Nemačke kažu da su dve kugle sladoleda na hrvatskom primorju platili sedam evra. Tako je, posebno za porodice sa decom, odmor u Hrvatskoj brzo postao skupo zadovoljstvo. Skuplji sladoled postoji samo u Japanu.

Turiste u Hrvatskoj ne plaše samo cene. Omiljena letnja destinacija na Mediteranu uvela je i stroga pravila za putnike, tako da svako ko u Dubrovnik dođe sa koferom na točkovima mora da očekuje visoku kaznu, piše ovaj nemački portal.

Italijanski hotelijeri zadovoljno "trljaju ruke"

Novinar tiražnog italijanskog lista Il Corriere della Sera posetio je Rovinj i opisao kako je izgledalo njegovo iskustvo s hrvatskim turizmom.

- Možemo prihvatiti da trešnje koštaju 20 evra, kafa 1,50 ili čak 1,80 evra i da kuglica sladoleda košta 3,50 evra, ali, molim vas, otvorite nam vrata! - napisao je on i objasnio šta se desilo:

- Nalazim se pred portafonom jedne rezidencije u Rovinju u kojoj sam smeštaj rezervisao plaćanjem 150 dragocenih evra i niko mi ne otvara vrata. Na engleskom ponovo molim da mi otvore vrata. Na treći povik otvara mi mlada žena, možda Holanđanka ili Dankinja: ‘Ovo je moj apartman.’ Bila je to prava noćna mora. Nimalo lep način da započnemo naše istraživanje cena u Rovinju, kako bismo proverili da li je baš onako kako kažu – da su u Hrvatskoj poludeli, da turisti beže i da se italijanski hotelijeri raduju. Italijani koji se vraćaju s odmora u Istri o tome govore dok im se diže kosa na glavi. Rovinj je u tim pričama najskuplji grad na Jadranu - napisao je on, prenosi Novi list.

Foto: Pixabay.com

 

Jednu je gospođu pitao kako ona živi s cenama u Rovinju: pica 15 evra, trešnje 20 evra…

- Ne kupujem ih za 20 evra, a picu ne jedem. Što se ostalog tiče, guram nekako napred - rekla je ona.

Italijanski novinar primećuje kako je uvođenje evra u Hrvatskoj delovalo kao detonator za eksploziju cena koje su počele rasti već tokom pandemije koronavirusa.

- Znate li kako mi kažemo? Stavite prst u more i u kontaktu ste sa celim svetom. Ali ovi nikada nisu videli more, zanima ih samo zarada - rekla je gospođa.

Sreo je i grupu italijanskih turista koji su šokirani što su četiri boce mineralne vode platili 14 evra.

Čak je i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga izjavio je pre nekoliko dana za hrvatski portal Istra In:

- Preterali smo s cenama, posebno ovde u Rovinju. Graditelji i dalje veruju u procvat koji se neće dogoditi: samo u Istri registrovano je 470.000 novih stanova. Je li čudno što se neki iznajmljivači žale da imaju prazne sobe? Imamo mnogo konkurenata na Mediteranu i otkad je uveden evro, turisti upoređuju cene. Imamo više gostiju nego prošle godine, ali manje potrošača - rekao je on.

Novinar Il Corriere della Sera napisao je i da su im u turističkom birou pronašli upravnika rezidencije u kojoj su rezervisali smeštaj pa im je otvorio vrata.

- Morate nas razumeti, apartmana poput ovog namenjenog vama imamo čak 80 - rekao je upravnik rezidencije.

Ostavite komentar