Vesti > Region

U regionu NIJE dobro: JAKA kiša u SLOVENIJI tokom NOĆI - Sava ima REKORDAN protok, a POZNATO i šta to znači za NE KRŠKO

Obilniji pljuskovi očekuju se u prvoj polovini noći, a nalet vode trenutno se kreće nizvodno

Izvor: K1info/Tanjug

04/08/2023 > 23:01

podeli vest:

U regionu NIJE dobro: JAKA kiša u SLOVENIJI tokom NOĆI - Sava ima REKORDAN protok, a POZNATO i šta to znači za NE KRŠKO
Foto: Freepik.com


Slovenački hidrolog Janez Polajnar izjavio je danas da je jaka kiša prognozirana za centralnu, istočnu i južnu Sloveniju, a da će naročito biti pogođene velike reke kao što je Sava, koja je već dostigla rekordan vodostaj u blizini Ljubljane.

Kako je istakao, obilniji pljuskovi očekuju se u prvoj polovini noći, a nalet vode, koji je počeo na planinskom severu, trenutno se kreće nizvodno, prenosi agencija STA.

Savski talas već je stigao do Posavje, regiona koji se graniči sa Hrvatskom i kretaće se nizvodno. Polajnar kaže da se očekuju rekordne količine od 3.800 kubnih metara u sekundi.

Pritoka Save Savinja, koja je izazvala neke od najgorih poplava na istoku zemlje, večeras se neće mnogo povući, a zapremine Drave na istoku će od jutra početi da opadaju. Mura, istočnije prema Mađarskoj, nastaviće da raste tokom noći.

- Projektovano je da će zapremine dostići vrhunac od 1.350 kubnih metara u sekundi, što znači da će dostići ivicu nasipa. Nadajmo se da će se održati - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Sloveniju je danas zahvatilo veliko nevreme
"Nenormalan događaj" u Krškom

Situacija u nuklearnoj elektrani Krško je stabilna i pod kontrolom, saopštila je danas slovenačka Uprava za nuklearnu bezbednost, pošto su iz elektrane naveli da su zabeležili "nenormalan događaj" zbog velikog protoka i visokog vodostaja reke Save.

- Nivoi Save i dalje nisu dovoljno visoki da bi je ugrozili - rekao je Tomaž Nemec iz Uprave za nuklearnu bezbednost, prenosi agencija STA.

Dodao je da se očekuje da će nivo reke početi da opada posle ponoći.

Ranije je NE Krško prijavila Upravi za nuklearnu bezbednost incident koji se klasifikuje kao nenormalan događaj na nivou 0, nakon čega slede 1 (početni rizik), 2 (objektivni rizik) i 3 (opšta opasnost).

 

Ostavite komentar