Vesti > Region

Određen PRITVOR ubici male VANJE: Evo šta je od svoje DRŽAVE tražio samo 7 dana pre OTMICE

Palevski je prvoosumnjičeni u dva odvojena krivična dela: otmica i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske iz Skoplja, kao i ubistvo P. Ž.

Izvor: K1info/Tanjug

12/12/2023 > 09:02

podeli vest:

Određen PRITVOR ubici male VANJE: Evo šta je od svoje DRŽAVE tražio samo 7 dana pre OTMICE
Foto: Printscreen Facebook/skopje1.mk


Samo sedam dana pre otmice i ubistva 14-godišnje Vanje Palevski i ubistva 74-godišnjeg penzionisanog berberina Panča Žežovskog, prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo je u stvojstvu građanina podneo Skupštini Severne Makedonije predlog za raspisivanje referenduma, a sednica sa tom tačkom na dnevnom redu zakazana je za 22. decembar.

Reč je o raspisivanju referenduma sa pitanjem: „Da li ste za Sporazum između Republike Makedonije i Republike Bugarske zaključen 1. avgusta 2017. godine“. 

Da bi se raspisao referendum potrebno je prvo prikupiti 150.000 potpisa. Matična Komisija za politički sistem sa 10 glasova "za" je već dala mišljenje da inicijativa nije u redu jer je naslov neprecizan. Komisija podseća da je parlament u januaru 2018. usvojio Zakon o ratifikaciji Sporazuma, prenela je skopska Telma tv...

Palevski je osnivač i predsednik minorne političke partije Desna, a osim politikom dugi niz godina bavio se i medijima. Političku karijeru je započeo u sada vladajućoj SDSM, gde je bio i predsednik Gradskog odbora te stranke u Skoplju.

Nakon dvostrukog ubistva Palevski je uhapšen u Turskoj, gde mu je pre dva dana određen ekstradicioni pritvor u trajanju od 40 dana.

Inače, Ljupču Palevskom, osumnjičenom za ubistvo devojčice Vanje Đorđevske i Pančeta Žežovskog u Severnoj Makedoniji, određen je ekstradicioni pritvor od 40 dana u Turskoj.

- Ambasada Republike Severne Makedonije u Ankari dostavila je Ministarstvu pravde notu Ministarstva spoljnih poslova Turske, kojom se obaveštava da je na osnovu dopisa Glavnog javnog tužioca Balikesira, Ljupču Palevskom određen ekstradicioni pritvor od 40 dana - saopštilo je Ministarstvo, prenosi agencija Makfax.

Palevski je prvoosumnjičeni u dva odvojena krivična dela: otmica i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorđevske iz Skoplja, kome je prethodilo ubistvo 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog iz Velesa.

Palevski je uhapšen u Turskoj, do koje je stigao preko Beograda i Bugarske, a makedonsko Ministarstvo pravde je prošle nedelje zvanično pokrenulo proces njegove ekstradicije.
 

Ostavite komentar