Vesti > Region

ON IZLAZI NA CRTU PLENKOVIĆU, a toliko su JAVNIH PROZIVKI imali! Ko je Milanović koji je ŠOKIRAO HRVATSKU ovim potezom

Njegova objava da će, dok je na mestu aktualnog predsednika, izići na parlamentarne izbore za predsednika Vlade nezapamćen je potez

Izvor: K1info/dnevno.hr

Autor: Kristina Jokić

17/03/2024 > 12:25

podeli vest:

ON IZLAZI NA CRTU PLENKOVIĆU, a toliko su JAVNIH PROZIVKI imali! Ko je Milanović koji je ŠOKIRAO HRVATSKU ovim potezom
Foto: Tanjug/AP


Zoran Milanović šokirao je dobar deo Hrvatske najavom kandidature za premijera dok je bio na funkciji aktuelnog predsednika zemlje. U životu nije bežao od radikalnih poteza, ali ovaj poslednji će sigurno obeležiti njegovu karijeru.

Zoran Milanović je pobedio na predsedničkim izborima 5. januara 2020. godine i postao peti predsednik Republike Hrvatske. On je pobedio protivkandidatkinju, bivšu predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, sa razlikom od 104.901 glas. Milanović je na izborima dobio 1.034.389 glasova.

Rođen je 30. oktobra 1966. godine u Zagrebu. Bio je dete iz zagrebačkog Trnja. Priznao je da je pomalo divlji i da zna da se bori. Završio je srednju školu u Centru za upravu i pravosuđe, a potom upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Godinu dana kasnije počeo je da pohađa fakultetsku nastavu zbog služenja vojnog roka.

Bio je uspešan student i dobitnik Rektorove nagrade.

Foto: Tanjug/Hina/Jana Slivar Dominić

 

Zoran Milanović je oženjen i otac dva sina Ante Jakova i Marka. Suprugu Sanju, danas već poznatu lekarku, upoznao je 1991. godine u novogodišnjoj noći.

Prvi zajednički put platili su prodajom usisivača po stanovima.Po završetku fakulteta zaposlio se na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a od 1993. godine radi u Ministarstvu inostranih poslova. Godinu dana kasnije, kao član OEBS-a, otišao je u mirovnu misiju u Azerbejdžan.

Zoran Milanović je 1996. godine postavljen za savetnika u Misiji Hrvatske pri EU i NATO u Briselu, gde je 1998. godine završio postdiplomske studije evropskog i uporednog prava i magistrirao. Krajem 1999. godine vratio se u Zagreb sa suprugom Sanjom Musić i prešao u SDP.

Rođaci: Sada izgleda malo ružnije

Milanovićeva tetka Marija uvek je bila puna reči hvale za svog Zorana. "Bistar, pametan, voleo je da čita, da se igra sa decom, voleo je sve što druga deca rade. Ništa posebno", rekla je svojevremeno za Novu TV.

Rođaci su tada rekli da se Milanović fizički malo promenio za četiri godine koliko je bio premijer.

- Nema velike razlike, isti je, osim izgleda, malo mi je ružniji. Čovek je ostario, politika ga je za četiri godine vratila 20 godina unazad -  rekao je Ante Milanović, rođak v. bivši šef SDP-a.

Foto: Tanjug/Hina/Zvonimir Hutić

 

- Iskreno, nadam se. Ko kome to može da garantuje? Pametan je sigurno, bez daljeg - dodao je.

Kao dete Milanović je često dolazio u Glavice Donje, nedaleko od Sinja, rodnog mesta svog oca.

- Mislim da bi mu bilo bolje napolju, naši ne vole pametne. Da je uvezen spolja, ovde bi još bolje prošao - dodala je tetka Marija.

Da mu je krsno ime Marjan saznao je kada mu je baka po majci otkrila da ga je tajno krstila.

Uspon na vrh

Kada je u aprilu 2007. preminuo tadašnji lider stranke Ivica Račan, SDP je nešto više od pola godine pre izbora morao da organizuje vanredne unutarstranačke izbore, a Milanović je najavio svoju kandidaturu za predsednika.

Početkom juna 2007. godine izabran je za predsednika SDP-a, a funkciju je potvrdio na redovnim partijskim izborima u maju 2008. godine. Na čelnu poziciju stranke izabran je i 2012. godine, kada je bio i jedini kandidat za predsednika SDP-a.

Za predsednika SDP-a izabran je i 2016. godine, kada je na unutarstranačkim izborima pobedio protivkandidata Zlatka Komadinu, na parlamentarnim izborima u novembru 2007. poražen je od SDP-a, pa je naredne četiri godine bio na čelu opozicija kao predsednik SDP-a i poslanik.

Foto: Tanjug/Hina/Marko Mrkonjić

 
Savetovao albanskog premijera

Više sreće na izborima imao je četiri godine kasnije kada je sa Kukuriku koalicijom osvojio 80 mandata u parlamentu i postao hrvatski premijer. Na parlamentarnim izborima 2015. godine, kada je IDS izašao iz koalicije i odlučio da se samostalno kandiduje, SDP i njeni partneri izgubili su vlast u Hrvatskoj na samo nekoliko mandata, a Zoran Milanović je ponovo postao lider opozicije.

Godinu dana kasnije vlada Tihomira Oreškovića spektakularno je pala, a Milanović je sa Narodnom koalicijom pokušao da osvoji Banske dvore. Nije mu to pošlo za rukom, nakon što je podnio ostavku na mesto predsednika SDP-a i odrekao se poslaničkog mandata, otvorio je konsultantsku kuću EuroAlba Advisori.

Poznato je da je savetovao albanskog premijera Edija Ramu, ali ne i s kim je još poslovao.

Pokret bez presedana na političkoj sceni

Zoran Milanović tokom svoje političke karijere nikada nije oklevao da preduzme radikalne korake. Kao predsednik, često je polarizovan svojim izjavama, a mnogi su smatrali da se udaljio od levičarske političke misli i približio se desnici.

Njegova objava da će, dok je na mestu aktualnog predsednika države, izići na parlamentarne izbore kao kandidat SDP-a za predsednika Vlade nezapamćen je potez na političkoj sceni.

Ostavite komentar