Vesti > Region

Grajf: Danas vidimo koliko je važno odupreti se TIRANIJI dok stojimo na mestu gde su počinjena zverstva

Potomcima jasenovačkih mučenika u Donjoj Gradini obratio se istoričar Grajf. Govorio je i Andrija Mandić

Izvor: K1info

12/05/2024 > 14:16 >> 14:27

podeli vest:

Grajf: Danas vidimo koliko je važno odupreti se TIRANIJI dok stojimo na mestu gde su počinjena zverstva
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević prisustvuje na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, u Republici Srpskoj.

Prenosimo obraćanje Gideona Grajfa - istoričara

 - Dragi potomci jasenovačkih mučenika, došavši posebno iz Izraela, posebno sam ponosan što sam ovde i velika mi je čast što vam se danas obraćam. Danas smo se okupili u Donjoj Gradini, stojimo na ovom svetom tlu i da se suočimo sa istinom. Ovde smo da odamo počast onima nad kojima je počinjen genocid i zverstva baš na ovom tlu na kojem stojimo. Danas vidimo koliko je važno odupreti se tiraniji. Jedna od najtragičnijih trenutaka jeste osnivanje NDH. Prema procenama oko trećina Srba, od 3 miliona Srba, je pogubljena tokom ovog perioda sa ciljem da se čitava jedna kultura i narod istrebi sa ovih prostora. Istorijski podaci pokazuju jednu surovu sliku. Donja Gradina i Jasenovac su bili logori gde su muškarce, žene i decu čekala brutalna smrt. 

Održan parastos žrtvama ustaške NDH

Na grobnom polju "Košute" u Spomen-području Donja Gradina danas su održani parastos i pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u ustaškom logoru "Jasenovac", u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u NDH.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Parastos je služio vladika banjalučki Jefrem, posle kojeg je jevrejsku molitvu čitao vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel, a romsku predsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.

Obraćanje Andrije Mandića u Donjoj Gradini 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Ovde se desio genocid koji jedino može da se meri sa Aušvicem. Već nekoliko godina ovo je postalo mesto na kojima se okupljamo svi mi koji smatramo da je to važno. Ranije sam takođe dolazio na ovo mesto. Braćo bili smo uz vas. Naš identitet je definisan sa kosovskim zavetom. Mi Srbi treba da se držimo složno. Hvala i živeli - istakao je Mandić.

Ostavite komentar