Vesti > Region

HRVATSKA STRAHUJE! Bolnice bi mogle da ostanu bez LEKOVA, zbog duga od čak 600 miliona evra!

Dug u samo poslednjih pet meseci porastao za velikih 200 miliona evra što ugrožava ekonomsku održivost njihovog poslovanja

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

25/06/2024 > 12:10

podeli vest:

HRVATSKA STRAHUJE! Bolnice bi mogle da ostanu bez LEKOVA, zbog duga od čak 600 miliona evra!
Foto: K1info/Shutterstock


Hrvatske bolnice uskoro bi mogle ostati bez lekova, zbog duga veledrogerijama za isporučene lekove i potrošni medicinski materijal koji je  dostigao istorijski maksimum i trenutno iznosi čak 600 miliona evra.

Zagrebački Jutarnji list prenosi da je HUP-ova koordinacija veledrogerija upozorila da je od tog iznosa 400 miliona evra dospelo za naplatu što je, kako navode, najveće dugovanje ikad.

Pozivaju nadležne na hitnu novčanu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost snabdevanje lekovima i zaštitila radna mesta oko 3500 zaposlenih u hrvatskim veledrogerijama. Naglašava se da je dug u samo poslednjih pet meseci porastao za velikih 200 miliona evra što ugrožava ekonomsku održivost njihovog poslovanje.

Foto: Shutterstock

 

- Ova situacija dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lekova i medicinskih proizvoda a veledrogerije u nemoguću situaciju za poslovanje koje nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu - ističu iz HUP-a.
 

Ostavite komentar