Vesti > Srbija

ODGOVORNO: Srbija na vreme povukla strateške poteze da bi obezbedila energetsku sigurnost

Srbija jedina u regionu juče nije imala problema sa strujom

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Nemanja Negovanović

22/06/2024 > 22:49

podeli vest:

ODGOVORNO: Srbija na vreme povukla strateške poteze da bi obezbedila energetsku sigurnost
Foto: TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ/ nr


Jedina zemlja koja je u petak bez ikakvih problema nastavila da funkcioniše uobičajeno bila je Srbija, pre svega zbog odgovornog vođenja energetskog sektora.

Gotovo sve zemlje u regionu u petak su ostale bez struje tokom kolapsa energetske mreže. Havarija u Crnoj Gori ugasila je napon u celoj državi, ali i dobrom delu BiH, Hrvatske, Albanije i delovima Grčke. Za razliku od njih, Srbija nije imala takvih problema. Prema tvrdnjama nadležnih, građani naše zemlje neće imati razloga za brigu, a sagovornici Kurira ističu da je to zato što je naša država na vreme povukla strateške poteze, obezbedila stabilnost snabdevanja električnom energijom iz više izvora, te time predupredila eventualne nestašice.

Još se istražuje kako je u petak došlo do kolapsa u snabdevanju strujom u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, koji je zabrinuo čitavu Evropu, ali pretpostavlja se da su tome doprinele i tropske temperature.

Reagujući na situaciju u regionu, šef države Aleksandar Vučić odmah je u petak uputio ozbiljnu poruku nadležnima u energetskom sektoru. On je pozvao ministarku energetike da obezbedi da ne bude prekida u snabdevanju strujom i pozvao nadležne iz svih sektora sistema za energetsku bezbednost - EPS, EMS i druge - da njihovi radnici ne idu kući, već da svi budu angažovani na obezbeđivanju energije, jer Srbija mora da ima energiju sve vreme.

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović istog dana je saopštila da je situacija u našoj zemlji stabilna i da građani nemaju razloga za brigu.

Ona je i juče, gostujući na Javnom servisu, potvrdila da je situacija u našoj zemlji stabilna, te da će tako i ostati. Ukazala je i da se 2015. dosta ulagalo u elektroenergetski sistem i da su interkonekcije s Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom i prekjuče bile u funkciji.

- Mi smo obezbedili dodatna napajanja za region i ja sam zaista ponosna na to - istakla je juče ministarka.

 

Kako je napomenula, svi u elektroenergetskom sistemu bili su u pripravnosti otkako je u sredu u region došao afrički toplotni talas.

- Apsolutno su svi bili pod alarmom, i to se pokazalo i na delu, uspeli smo da održimo sistem stabilnim. Kod nas nijednog momenta nije bilo prekida, a Elektroprivreda je, s druge strane, obezbedila dovoljnu količinu električne energije - istakla je ona.

Spremni

Analitičar Dejan Miletić za Kurir ističe da Srbija nije pretrpela nikakve posledice tokom aktuelne havarije u regionu zahvaljujući strateškom ulaganju naše zemlje u kritične infrastrukturne oblasti, u kojima je i mreža elektroprivrede, odnosno električna mreža, koja, kako kaže, predstavlja jednu od važnih komponenti.

- Uradili smo dosta na našim priključnim sistemima prema inostranstvu i možemo da iskoristimo naš energetski sistem ma s koje strane da se desi havarija koristeći s druge strane izvore kojima nadomešćujemo potrebne količine. Sve ovo pokazuje jedan državnički odnos našeg rukovodstva, strateško sagledavanje izazova u kojima se nalazi ne samo naš region već čitav svet, i sada vidimo da to daje rezultate. Ovu situaciju možemo da doživimo kao neku vrstu pokazne vežbe jer smo demonstrirali da možemo svojim potezima da preventivno delujemo, da ne može ništa da nas destabilizuje. Možemo da odgovorimo i eventualnim budućim električnim šokovima, bilo da dođe do spontanih bilo namernih havarija. Jasno je sada da smo spremni i da možemo na pravi način da reagujemo i omogućimo nadoknadu električne energije da ni privreda ni stanovništvo ne osete posledice - naglasio je Miletić.

Ostavite komentar