Vesti > Region

Milivojević jasno odgovorio na pitanje "KO JE DOZVOLIO ulazak VOJSKE SRBIJE na BiH": Sve je bilo potpuno LEGITIMNO

Milivojević je istakao da je sa srpske strane sve bilo u skladu sa unutrašnjim i međunarodnim propisima BiH

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

08/07/2024 > 11:04

podeli vest:

Milivojević jasno odgovorio na pitanje "KO JE DOZVOLIO ulazak VOJSKE SRBIJE na BiH": Sve je bilo potpuno LEGITIMNO
Foto: Tanjug printscreen


Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je danas da je učešće kadeta Vojne i Policijske akademije na obeležavanju 82. godišnjice Bitke na Kozari bilo potpuno legalno i legitimno, istakavši da to ne dovodi u pitanje odnose Beograda i Sarajeva.

Komentarišući to što je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tražio da se utvrdi ko je dozvolio, kako je rekao, ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH, Milivojević je za Tanjug istakao da je sa srpske strane sve bilo u skladu sa unutrašnjim i međunarodnim propisima BiH i dodao da nije bilo nikakvih elemenata koji bi mogli da dovedu u pitanje normalne odnose na relaciji Beograd-Sarajevo u diplomatskom i političkom smislu.

On smatra da je ovakva reakcija iz Sarajeva usmerena na dovođenje u pitanje položaja Republike Srpske, sa rizikom kvarenja odnosa na relaciji Sarajevo-Beograd, u pokušaju da se realizuje jedan koncept koji nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i koji predstavlja rizik za mir i stabilnost.

- Radi se o jednom pokušaju da se, u svetlu globalnih kretanja koja su sad na dnevnom redu, pitanje BiH reši po jednom obrascu koji podrazumeva silu i iskakanje iz onoga što predstavlja ustav BiH i Dejtonski sporazum, u korist centralizacije BiH. Neke strukture vlasti u BiH se zalažu za takav metod nametanja rešenja silom, mimo onoga što znači Dejtonski mirovni sporazum koji jedini garantuje mir i stabilnost - ukazao je Milivojević.

Dodaje da je to potvrda politike koju u ovom trenutku inicira bošnjačka strana, da se radikalnim metodama dovede u pitanje položaj Republike Srpske, funkcionisanje BiH, ali i mir u regionu. U tom smislu, Milivojević kaže da se Srbija ponaša krajnje odgovorno, konstruktivno i da se zalaže za mir, istakavši da poruke iz Beograda upozoravaju sarajevsku i bošnjačku stranu sa kakvim rizikom oni operišu i do koje mere to može izazvati ozbiljne tenzije.

- Vraćanje izvornom Dejtonu, onome što podrazumeva mirovni projekat koji garantuje mir već 29 godina, to je formula. Dva entiteta sa punim nadležnostima, pravima i obavezama i tri konstitutivna naroda. Ukoliko je moguće vraćanje na tu formulu i davanje mogućnosti da ta tri naroda odlučuju o sudbini BiH, to može da garantuje mir u budućnosti - smatra on.

Milivojević ističe da Srbija stoji na pozicijama da uvažava teritorijalni integritet BiH po formuli koju garantuje ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, deluje konstruktivno i ima interesa za dobre odnose sa BiH.

Učešće Srbije na samitu NATO-a

Osvrćući se na učešće Srbije na godišnjem samitu NATO-a u Vašingtonu, Milivojević je istakao da Srbija učestvuje na ovom samitu u skladu sa svojim položajem vezano za odnose sa NATO-om, kroz Partnerstvo za mir.

Kako je naveo, Srbija ima interesa i osnova da učestvuje na ovom samitu, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji jer je NATO taj koji preko Kfora garantuje mir i bezbednost srpskom narodu.

- Ne stoje nikakve primedbe da to znači nekakvo približavanje jednoj ili drugoj strani, da to dovodi u pitanje odnose sa Rusijom i drugim zemljama. To je prirodni proces i u tom smislu Srbija koristi priliku da afirmirše ono što su interesi Srbije, a to je saradnja sa NATO-om u funkciji mira i stabilnosti na KiM - objasnio je on.

Prema Milivojevićevim rečima, Srbija na ovaj način reafirmiše svoj položaj i strateški pristup kada je reč o miru i bezbednosti na ovim prostorima.

Ostavite komentar