Vesti > Region

BUKTE POŽARI u komšiluku! Vlada Severne Makedonije proglasila KRIZNU SITUACIJU, u Crnoj Gori gore Prokletije

Iz preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore i pozvali su turiste na oprez

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

14/07/2024 > 16:46

podeli vest:

BUKTE POŽARI u komšiluku! Vlada Severne Makedonije proglasila KRIZNU SITUACIJU, u Crnoj Gori gore Prokletije
Foto: Youtube PrintScreen/euronews


Vlada Severne Makedonije proglasila je kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje. Vlada je na sednici održanoj kasno u subotu odlučila da zbog toplotnog talasa i situacije sa požarima krizna situacija traje 30 dana, prenosi Plus info.

Kako je saopšteno iz Vlade, Ministarstvo unutrašnjih poslova se obavezuje da angažuje policijske snage u funkciji podrške u gašenju požara.

Ministarstvo zdravlja i zdravstveno osoblje opšte medicine i medicine rada obavezuju se da će biti u pripravnosti za vreme trajanja krizne situacije, dok se Ministarstvo finansija obavezuje da će obezbediti dodatna namenska finansijska sredstva ukoliko se ukaže potreba za tim.

 

Istovremeno, Vlada je apelovala na građane da budu oprezni prilikom kretanja u šumama i šumskim pojasevima i područjima zahvaćenim požarima.

Ministri odbrane i unutrašnjih poslova S. MKD krenuli na mesta gde su izbili požari

Ministar odbrane Severne Makedonije Vlado Misajlovski i ministar unutrašnjih poslova Panče Toškovski otišli ​​su pravo iz Njujorka na mesta gde su izbili požari, gde će se upoznati sa situacijom sa direktorom Centrom za upravljanje kriznim situacijama (CMC) Stojančem Angelovim.

Vlada Severne Makedonije proglasila je kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje.
U međuvremenu, na teško pristupačnom terenu na zemlji i iz vazduha pripadnici Vojske Severne Makedonije gase požare u Negotinskom, preneo je Večer.mk. 

Foto: wikipedia.org/Javiramos43

 

Oni su se jutros uključili u gašenje požara u Negotinskoj krajini u koordinaciji sa svim uključenim subjektima na veoma teško pristupačnom terenu planine Serta da bi lokalizovali požar i stavili ga pod kontrolu.

Dva helikoptera Vazduhoplovnih snaga Severne Makedonije intervenisala su u prepodnevnom periodu sa 44 tone vode ispuštene na lokacijama na kojima je to traženo.

Crna Gora

Na vrhu Volušnica na Prokletijama izbio je požar, saopštili su danas iz preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore i pozvali su turiste na oprez.

- Apelujemo na turiste da izbegavaju posetu ovom delu Nacionalnog parka dok požar ne bude lokalizovan - navodi se u saopštenju, prenosi RTCG.

Dodaje se da su preuzete sve potrebne aktivnosti kako bi požar bio lokalizovan u što kraćem roku.

- Još jednom apelujemo na posetioce, ali i na sve vlasnike imovine i meštane da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala - stoji u saopštenju.
 

Ostavite komentar