Vesti > Region

Pojavila se KJU GROZNICA! Do sad izvršeno 14 EUTANAZIJA, a evo o čemu je reč

Đaković kaže da je Uprava donela program, set mera koji će se sprovoditi da bi se učinilo sve da bolest bude stavljena pod kontrolu

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/08/2024 > 22:10

podeli vest:

Pojavila se KJU GROZNICA! Do sad izvršeno 14 EUTANAZIJA, a evo o čemu je reč
Foto: Pixabay.com


Na nekoliko velikih farmi krava u Danilovgradu pojavila se kju groznica i dosad je eutanazirano najmanje 14 grla, kazao je za portal RTCG direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

- Mi smo uvek zabinuti kad su u pitanju zoonoze, bolesti koje se sa životinja mogu preneti na čoveka, ali nije alarmantno stanje, ništa što se ne dešava inače u ovom periodu godine - rekao je on.

Na pitanje zašto javnost nije upozorena ranije Đaković kaže da se radi o uobičajenoj situaciji za ovaj period godine i da se to ponavlja iz godine u godinu.

Foto: Unsplash.com

 

- Kad je leto bolest se pojača, sa hladnim danima to pada. Možda je ima malo više nego prethodnih godina. Kju groznica je prisutna već godinama u Crnoj Gori ona se ne može suzbiti i iskoreniti, čak kod nas se već i odomoćalia pod nazivom balkanski grip - rekao je on.

Đaković kaže da je Uprava donela program, set mera koji će se sprovoditi da bi se učinilo sve da bolest bude stavljena pod kontrolu.

- Formiran je I stručni tim koji sve prati - kazao je Đaković i dodao da postoji vakcina koju je odobrila Evropska unija i da se o tome razmišlja kao opciji.

Foto: RINA

 

Ukoliko, kaže, stručni tim donese odluku moraće da odvojimo sredstva za kupovinu te vakcine.

Za kju groznicu se kaže da je to profesionalna bolest stočara, veterinara, ljudi koji su u direktnom kontaktu sa životinjama.

Kju groznica kada se unese u organizam može i da ne izazove značajne simptome, međutim javlja se i oboljenje koje se manifestuje povišenom temperaturom takođe upalom pluća, malaksalošću, a uspešno se leči antibioticima. Izaziva je bakterija Coxiella burnetiid.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar