Vesti > Region

Spasioci prisustvovali ČUDU U BOSNI! Ispod ploče TEŠKE 2 TONE pronađeno ŽIVO DETE

Dete je transportovano u bolnicu i oseća se dobro

Izvor: K1info/avaz.ba

Autor: Kristina Jokić

06/10/2024 > 12:44

podeli vest:

Spasioci prisustvovali ČUDU U BOSNI! Ispod ploče TEŠKE 2 TONE pronađeno ŽIVO DETE
Foto: Tanjug AP


Uslovi za pretraživanje terena u Donjoj Jablanici danas su nešto bolji, kiša je prestala da pada, pa spasioci u punom kapacitetu nastavljaju potragu za žrtvama stravične poplave i klizišta u ovom mestu.

Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite rekao je da je mnogo toga što će spasioci pamtiti zauvek kada je o Donjoj Jablanici reč, ali akcija spasavanja deteta nedugo nakon katastrofe njemu se posebno urezala u pamćenje.

Pravo je čudo da je dete preživelo ovu katastrofu, jer su ga pronašli ispod ploče teške dve tone. 

- Ono što će čitav život ostati u mom sećanju, nešto što nikad neću moći izbaciti iz svoje glave zasigurno je pronalazak malog deteta. Živo, ispod ploče koja je bila teška sigurno dve tone. Zajedno s meštanima i svima koji su tu bili prisutni uspeli smo dete izvući živo i transportovati ga do prve medicinske ustanove. Jutros sam dobio podatke da je dete zdravo i da je osigurano sve što mu treba - dodaje Spahović.

Foto: Tanjug AP

 

Prema rečima Spahovića, osim pripadnika FUCZ-a, na terenu su i spasioci sa psima i pripadnici HUSAR tima iz Hrvatske. Radi se o prvom timu koji je u Jablanici angažovan posredstvom međunarodnog mehanizma koordinacije civilne zaštite i Ministarstva sigurnosti BiH. 

- Sada na terenu rade tri licencirana psa na mrtve osobe. Uspeli su detektovati žrtve. Na tri mesta pas je dao signal i čekamo da se stvore uslovi, pošto je jako teško prići tim mestima, da se sa mašinama i spasiocima pokušamo probiti do potencijalnih tela žrtava - kazao je Spahović za "Avaz". 

Ceo region povezan je solidarnošću, humanošću i željom da se pomogne preživelima u katastrofi u Jablanici. Uz zahvalnost svima koji pomažu, Spahović apeluje da spasiocima trenutno pomoć nije potrebna u ljudstvu, već u mehanizaciji.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar