Vesti > Region

HITNA EVAKUACIJA STANOVNIŠTVA iz područja pogođenih POPLAVAMA u BiH: Evo šta je razlog za to!

U noći sa četvrtka na petak katastrofalne poplave i klizišta zahvatile su područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i drugih gradova

Izvor: K1info/ATV

Autor: Nemanja Negovanović

08/10/2024 > 21:58

podeli vest:

HITNA EVAKUACIJA STANOVNIŠTVA iz područja pogođenih POPLAVAMA u BiH: Evo šta je razlog za to!
Foto: Tanjug AP


Federalni štab civilne zaštite doneo je na današnjoj 3. vanrednoj sjednici naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva sa ugroženih područja opštine Jablanica i Grada Konjica, koja su nedavno zahvaćena poplavama.

Aldin Brašnjić, direktor FUCZ-a, potvrdio je za Anadolu Agenci da je Federalni štab civilne zaštite na vanrednoj sjednici izdao naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva.

Foto: youtube/printskrin/avaz

 

- Evakuacija je već u toku, ekipe na terenu evakuišu zajedno sa opštinskim i kantonalnim službama, kao i spasilačkim službama iz Hrvatske i Srbije, sve na terenu i evakuaciju - rekao je Brašnjić.

On je istakao da će uspeti da evakuiše stanovništvo pre novih padavina koje su najavljene za večeras oko 23 sata.

- Sigurno će do tada uspeti da evakuišu stanovništvo, jer ne verujemo da ima toliko stanovnika za evakuaciju. Reč je o stanovništvu koje je u najvećoj opasnosti - rekao je Brašnjić.

Foto: Tanjug AP

 

On je dodao da nisu mogli da prime sve ljude u hotele u Jablanici, pa su u privatnim smeštajima kod rođaka i prijatelja.

U naredbi FUCZ-a se navodi da se „Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinski štab Civilne zaštite Jablanica i Gradski štab Civilne zaštite Konjic nalažu da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja g. Opština Jablanica i Grad Konjic“.

Pomenutom štabu nalaže se i privremeni smeštaj za evakuisane stanovnike.

Foto: Tanjug AP

 

- Naređuje se Crvenom krstu/križu Federacije BiH da za evakuisane stanovnike obezbijedi vodu, hranu, lijekove i higijenske potrepštine. Za provođenje su odgovorni komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog križa iz tačke 3. ove Naredbe. ovu naredbu komandantima iz tačke 1. i sekretaru Crvenog krsta iz tačke 3. ove naredbe da podnesu izveštaj Saveznom štabu civilne zaštite u roku od 3 dana od dana stupanja na snagu ove naredbe - navodi se u naredbi. .

U noći sa četvrtka na petak katastrofalne poplave i klizišta zahvatile su područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i drugih gradova, u kojima je stradalo 19 osoba na području HNK i tri osobe na području opštine Fojnica.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar