Vesti > Region

KUPILI SMO PEČURKE na pijaci, spremila sam ručak, a onda je krenulo... U BOLNICI su mužu i meni rekli: Dobro ste prošli

Dva sata nakon jela, počeli smo da osećamo slabost, bili smo bledi, nismo mogli da dišemo...

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

27/10/2024 > 14:26

podeli vest:

KUPILI SMO PEČURKE na pijaci, spremila sam ručak, a onda je krenulo... U BOLNICI su mužu i meni rekli: Dobro ste prošli
Foto: Pexels.com


Par iz Pule se otrovao pečurkama koje su kupili na pijaci. Odlučili su da podele svoje iskustvo kako bi svi ostali bili upozoreni. 

Ovako nešto je svakome moglo da se desi, a u nastavku teksta pročitajte o čemu se radi. 

- Kupovali smo pečurke na pijaci u Verudi. Prodavačica, koja inače tamo prodaje, rekla je mužu da su to pečurke. Ne beremo pečurke i ne prepoznajemo ih – rekao im je sagovornik.

Nakon toga su napravili ručak sa kupljenim pečurkama i njokama. Dva sata nakon jela, Puljanka je počela da oseća slabost, bila je bleda, nije mogla da diše i znojila se. Nedugo zatim, njen muž je počeo da doživljava iste simptome, pa su zaključili da bi problem mogle biti gljivice, prenosi portal Istra24 .

Pozvali su hitnu pomoć, koja ih je uputila u bolnicu, gde im je dijagnostifikovano trovanje pečurkama, poznato i kao micetizam. Sagovornica lokalnog portala imala je težu, a njen suprug blažu formu.

Foto: Tanjug/AP/Craig Mitchelldyer

 

Nisu se vratili na pijacu da obaveste prodavačicu, jer kažu da nisu hteli da ulaze u „nepotrebne rasprave sa njom“. Smatrali su da su zaštićeni jer su pečurke kupili potpuno legalno, na štandu.

U bolnici su im rekli da će poslati inspekciju na pijacu i upozoriti na slučaj. Nezvanično im je rečeno da je moguće da se u dobre pečurke nepažnjom "ušunja" samo jedna loša, koja nije bila mnogo otrovna, i da su imali sreće.

U Komunalnom preduzeću "Pula usluge", koje takođe vodi tržište, za portal Istra24 kažu da nisu upoznati sa slučajem trovanja. Dodaju da prodavci moraju da imaju komercijalnu gljivarsku kartu, a proizvodi moraju da budu sveži i da imaju odgovarajuću deklaraciju.

Foto: Tanjug/AP/Craig Mitchelldyer

 

Državni inspektorat je odgovorio da Inspekcija zaštite prirode kontroliše prodaju pečuraka samo u delu koji se odnosi na to da li prodavci imaju dozvolu ministarstva nadležnog za zaštitu prirode da sakupljaju pečurke radi prodaje.

Sanitarna inspekcija vrši službeno uzorkovanje i analizu svežih pečuraka u maloprodaji, što obuhvata i pijace, na propisane parametre bezbednosti hrane kao što su teški metali i pesticidi.

Poljoprivredna inspekcija, dodaju, nije nadležna za zdravstvenu ispravnost proizvoda, već kontrolu tržišnih standarda voća i povrća. Ovo uključuje kultivisane, ali ne i divlje pečurke koje se sakupljaju u prirodi.

 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar