Vesti > Srbija

Srbija u ŠOKU posle ZABRANE patrijarhu da uđe na Kosmet: Čovek mira POSTAO ŽRTVA Kurtijeve klike

Kosovska policija na administrativnom prelazu Merdare nije danas oko 14.30 pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na KiM

Izvor: K1info/Tanjug

26/12/2022 > 18:38

podeli vest:

Srbija u ŠOKU posle ZABRANE patrijarhu da uđe na Kosmet: Čovek mira POSTAO ŽRTVA Kurtijeve klike
Foto: Tanjug/RT Gračanica


Patrijarha Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo danas u popodnevnim časovima da stigne u sedište SPC, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare zaustavile su prištinske vlasti i rekle da mu je zabranjen ulazak u pokrajinu, saopštila je SPC i poručila da je takva odluka nerazumna i neprihvatljiva.

Kako je navedeno, sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva i SPC poziva da se poštuju osnovna prava i sloboda srpskog naroda i njegova crkva na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se navodi da Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova crkva. 

- To znači da se, na  području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Srpske  pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima - poručila je Informativna služba SPC.

Kako je navedeno, patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja. 

Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim, kako je navedeno, zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće, saopštila je SPC.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je nedopustivo da se srpskom partijarhu Porfiriju zabranjuje kretanje, ocenjujući da takvo ponašanje vlasti u Prištini pokazuje svu njihovu svirepost i ludost.

- Da li neko u 21. veku može da očekuje da se jednom verskom poglavaru kao što je partijarh SPC zabrani dolazak u bilo koji drugi deo sveta van Srbije ili unutar Srbije - rekao je Dačić za Tanjug i ukazao da nikome nije palo na pamet da srpskom patrijarhu zabranjuje prolazak ili dolazak gde god išao.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

On je naveo da je sramotno ako patrijarh treba da se obraća da dođe na teritoriju dela Srbije koja je pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, i to sa namerom da poseti nekadašnje sedište SPC.

- To se jedino desilo pod teškim uslovima turske okupacije kada su proterali patrijarha sa KiM - rekao je Dačić.

Dačić je podvukao da je takvo ponašanje Prištine nedopustivo.

Opasna eskalacija - otvoreni progon

Na potez kosovske policije da vrati patrijarha Porfirija sa Merdara i zabrani mu da nastavi put prema Pećkoj patrijaršiji, reagovao je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji je ocenio da to predstavlja kršenje osnovnih ljudskih i verskih prava.

- Opasna eskalacija - otvoreni progon njegove svetosti patrijarha Srpske pravoslavne crkve od strane kosovskih vlasti. Kosovska policija je upravo sprečila njegovu svetost patrijarha da uđe na Kosovo na prelazu Merdare. Kršenje osnovnih ljudskih i verskih prava jednog od globalnih hrišćanskih lidera dodatno će rasplamsati tenzije koje stvara Kurtijev režim - napisao je Đurić na Tviteru.

Dodao je da je  "čak i čovek mira, kao što je poglavar Srpske crkve, sada postao žrtva Kurtijeve klike koja traži sukob”.

Sramna odluka Prištine, korak dalje u represiji

Antisrpski režim Aljbina Kurtija u Prištini nakon ukidanja svih prava Srbima na Kosovu i Metohij i kontinuiranom represijom nad srpskim narodom danas je otišao i korak dalje sprečavajući poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija da bude sa svojim vernim narodom i u svojoj crkvi, saopštila je Srpska lista. 

- U danu kada hrišćani po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić i mole se za mir, Aljbin Kurti i njegove sluge ne dozvoljavaju da patrijarh srpski bude uz svoj narod, i još jednom svojim autoritetom pozove na mir i suživot na ovim prostorima - navodi Srpska lista u saopštenju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Ta stranka ističe da ako se zna koji značaj SPC ima među našim građanima "lako je shvatiti sav revolt i ogorčenost svakog pravoslavca zbog ove sramne i ničim izazvane odluke".

- Srpska lista najoštrije osuđuje ovaj sraman čin diktatorskog režima u Prištini i poziva sve koji se smatraju borcima za ljudska prava da podignu glas i osude ovakvo ponašanje represivnog režima u Prištini - navodi se u saopštenju.

Dodaju i da svi licemeri koji govore o slobodi kretanja na severu, imaju priliku da sada javno osude ukidanje prava na slobodu kretanja od strane Aljbina Kurtija srpskom narodu, pa čak i patrijarhu Porfiriju. 

- Ćutanje na ovo je grubo kršenje osnovnih prava srpskog naroda i biće mrlja na obrazu međunarodne zajednice i pobornika i boraca za ljudska prava - zaključila je Srpska lista.

Anticivilizacijski, protivparvni i nemoralni čin

Verski analitičar Jovan Janjić izjavio je da je zabrana ulaska patrijarhu srpskom Porfiriju na Kosovo i Metohiju i njegovo vraćanje sa administrativnog prelaza Merdare u centralnu Srbiju anticivilizacijski, protivparvni i nemoralni čin privremenih vlasti u Prištini.

- Patrijath Porfirije u svom zvanju ima i titulu arghiepiskopa pećkog, jer jedno od dva njegova sedišta jeste Pećka patrijaršija. Iz toga je jasno da prištinske vlasti s jedne strane onemogućavaju službu srpskog duhovnog poglavara, a s druge uskraćuju verska prava građana KiM pravoslavne vere. Ako se zabranjuje služba nadležnom episkopu, samim tim onemogućava se i ispoljavanje osnovnih ljudskih prava pravoslanvnog naroda - rekao je Janjić za Tanjug. 

On je naglasio da Pećka patrijaršija ima status stavropigijalne lavre, što znači da ona ima eksteritorijalni status i da je pod direktnom upravom partijarha srpskog.

- Iz te činjenice vidi se kako prištinske vlasti remete kanonski poredak i vršenje verske službe vrhovnom poglavaru SPC - ocenio je Janjić.  

 

 


 

 

Ostavite komentar