Proživite SRPSKU ZIMSKU BAJKU: Planina na kojoj ima NAJVIŠE SNEGA, a CENE su NAJNIŽE
Skoro metar snega do sada je palo na Goliji što je učinilo ovu planinu pravom zimskom lepoticom
26.01.2023
PutovanjaVešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris
podeli vest:
Milun dokazuje da su godine samo broj na papiru, iako gazi devetu deceniju života, a da za dobre ideje i njihovu realizaciju nikad nije kasno.
Milun Tošić iz nadaleko čuvenog sela Mrčajevci, pre nekoliko godina napravio je najveći lonac za kuvanje svadbarskog kupusa na svetu zapremine 560 litara, a sada je otišao još jedan korak dalje, nije štedeo materijal i napravio je lonac od fascinantnih 600 litara. Ovo čudo od posude stvorenu u srcu Srbije može da nahrani čitavo selo, ili više od 1.000 ljudi.
Skoro metar snega do sada je palo na Goliji što je učinilo ovu planinu pravom zimskom lepoticom
26.01.2023
PutovanjaDirektor klinike kaže da birokratija ima sve vreme na svetu, a da ga pacijenti nemaju
26.01.2023
Srbija- U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 masti, šargarepe, beli luk i dodaje se oko pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane - kaže za RINU majstor Milun.
Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris.
Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci po kome je ovo mesto postalo poznatno po manifestaciji koja slavi čuveni specijalitet od kupusa zbog koga je Milun svoj lonac već nekoliko dana ranije morao da podloži vatrom.
- Radili su ga čuveni grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan, kao u ovom loncu - kaže Milun.
Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma, oprema koja uvek ide uz njega, teži takođe oko 200 i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.
- Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom - priseća se Milun.
Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.
Ivica Dačić kaže da je sporazum između Turske i Srbije potpisan prošle godine, ali da je ostala obaveza parlamenata da ga ratifikuju
26.01.2023
SrbijaFinansijski podsticaji pokrivaju 35 odsto troškova nabavke polovnih Euro 6 ili Euro VI vozila
26.01.2023
SrbijaInspekcija utvrdila da nije propsino deklasrisan i da dovodi potrošače u zabludu
26.01.2023
SrbijaU vreme kad mnogi kubure sa radnom snagom upravo u sektoru ugostiteljstva građani su se našli zatečeni oglasom za posao prestoničkog hotela
25.01.2023
SrbijaAleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, objasnio je gde leži izlaz iz krize u kojoj se naše društvo nalazi.
pre 14 sati
Kolumna
Ostavite komentar