POSLA ima ko hoće da RADI: Miloljub ima samo 3 KRAVE, a njegovi MLEČNI PROIZVODI obišli su Srbiju
Porodica Đerović iz čačanskog sela se već godinama bavi preradom mleka, čime su veoma zadovoljni
Izvor: K1info/RINA
07/03/2023 > 00:09
podeli vest:
Porodica Đerović je pre 17 godina rešila da neće zavisiti od mlekara, već se sami ući u posao prerade mleka, što se pokazalo kao ispravna odluka. Danas, ovo domaćinstvo iz Gornje Gorevnice prepoznatljivo je po proizvodnji najkvalitetnijeg čačanskog sira i kajmaka.
- Ima posla ko hoće da radi. Situacija u mlečnom govedarstvu nije laka, ali mi još uvek opstajemo. Cena mleka šeta, danas jedna, sutra druga, zato smo se odlučili da prerađujemo kompletnu količinu mleka i nismo se pokajali. Sve što proizvedemo to nađe put do kupaca - rekao je Miloljub Đerović.
U stajama Đerovića samo su tri muzna grla, ali ih to nije obeshrabrilo u nameri da se opredele isključivo za preradu mleka i da svojim proizvodima poput sira i kajmaka dodaju vrednost.
- Majka je desna ruka u ovoj proizvodnji. Oko 60 litara dnevno se preradi, a od deset litara mleka dobije se oko dva kilograma sira i 600 grama kajmaka. Nisu te količine velike, ali nam je na prvom mestu kvalitet - rekao je Branko Đerović.
Po kvalitetu belog mrsa, Đerovići su ubrzo postali prepoznatljivi ne samo u čačanskom kraju, već i čitavom Moravičkom okrugu. Kada je reč o ceni sira i kajmaka, ona nikada nije bila tajna, i uprkos visokim troškovima koji prate ovu proizvodnju, nije se povećavala.
- Cena mladog sira je 400 dinara, stari sir je 500, a kajmak 1000. Zadovoljavajuća je cena, a kvalitet potvrđuju naši kupci. Trenutno, tri radnje su snabdevene sa našim proizvodima, ali se nadam da će ih uskoro biti i više - rekao je Branko.
- Uprkos drastičnom poskupljenju ambalaže u prethodna tri meseca, cenu nismo povećavali, a kupci su prepoznali kvalitet sira i kajmaka proizvedenog u našem domaćinstvu - rekao je on.
Najzaslužnija za kvalitet čuvenog sira i kajmaka proizvedenog u domaćinstvu Đerovića je Zorica, svaki proces proizvodnje strogo se poštuje. Prvo se priprema gruda, u narodu prepoznatljiva po svojim lekovitim i nutritivnim vrednostima.
- Higijena je na prvom mestu, beli mrs zahteva besprekorne uslove, mora sve da bude kao u apoteci. Mleko, odmah po muži se vari. Kada dobro vri, skida se pena i trostruko se pokriva. Posle četiri sata, stavlja se u frižider i sutradan skida kajmak - rekla je Zorica.
Radni dan Zorici, kao i većini žena na selu počinje u šest sati i završava se oko ponoći. Sve dok je na nogama, kako kaže, ne pada joj teško, jer su benefiti ne samo njenog rada već svakog člana porodice vidljivi.
- Da je lako, nije, od šest idem u štalu, da se namire krave i obavi muža. Posle toga, krećem oko varenja mleka i prerade, a nastavljamo oko ručka - rekla je Zorica.
- Leti je mnogo teže jer ima posla i oko kuće, ali tako žive žene na selu. Kada je više generacija uključeno u zajedničku proizvodnju, onda se može ostvariti profitabilnost u preradi mleka - rekla je ona.
Ostavite komentar