Vesti > Srbija

I ŽENE UBIJAJU svoje partnere, ČEŠĆE NEGO ŠTO SE MISLI: Dušan iz Ćuprije otvorio SIGURNU KUĆU za JAČI POL

Dušan Trifunoć je prvi osnivač sigurne kuće za muškace u Srbiji, jer smatra da su i njima podjednako ugrožena prava

Izvor: K1info/RINA

12/04/2023 > 20:37

podeli vest:

I ŽENE UBIJAJU svoje partnere, ČEŠĆE NEGO ŠTO SE MISLI: Dušan iz Ćuprije otvorio SIGURNU KUĆU za JAČI POL
Foto: RINA


Porodično nasilje prema ženama i deci u Srbiji je nešto o čemu svakodnevno slušamo, ali nasIlje žena nad muškarcima, e to je već retko. Sve češće kao žrtve porodičnog nasilja pojavljuju se i muškarci, iako se oni retko odlučuju da to i prijave.

Upravo zbog ovog problema, na koji se isto kao kad je u pitanju nasilje nad ženama u većini slučajeva ćuti, u Ćupriji je otvorena Sigurna muška kuća.

Dušan Trifunoć je prvi osnivač sigurne kuće za muškace u Srbiji, jer smatra da su i njima podjednako ugrožena prava. Tvrdi da su muškarci diskriminisani iako je njihova uloga u stvaranju porodice podjenaka, ali i u svim ostalim obavezama u držvi u društvu.

- Došao sam na ideju da zaštitim prava muškaraca. U Evropi, u hrišćanskom delu sveta samo se muškarac ne tretira kao ravnopravni partner i kao neko ko treba da predvodi društvo. Kada su poplave prvi su muškarci, kada su ratovi prvi su muškarci, a kada treba stvarati porodicu muškarac se izbriše - rekao je Dušan Trifunović, osnivač NVO Muška sigurnost i  dodao:

- Na žalost i on treba da se pita za natalitet i zbog čega nemamo demografsku dobru sliku.

Potkrepljen iskustvom da se na televizijima prikazuju ubistva, kao i nasilje u porodici rešen je da osnaži položaj muškaraca u društvu.

- Poražavajuća je statistika MUP koju mi imamo. Podjednaki broj muškaraca je stradao od svojih partnerki u ubistvima. Mi želimo da društvenim dijalogom stignemo do toga da nema nasilja u porodici, ubistava i samoubistava - rekao je on.

On dodaje da muškarci postaju žrtve nasilja najčešće posle uspostavljanja sigurnog ekonomskog života ili pada standarda. Želja da se živi kao u španskim serijama i turskim sapunicima tj. tuđim uspešnim životima, jeste bežanje od istine i realnosti što daje iluzije.

Zato on poziva na društveni dijalog i žene i muškarce, što je po njemu jedini ispravan način prevazilaženja sukoba bilo kakve vrste.

 

 

Ostavite komentar