Vesti > Srbija

TRODNEVNA ŽALOST u Srbiji od petka: Potreban krupan PREOKRET I pooštravanje mera

Decu roditeljima ne može niko da vrati, šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica

Autor: K1info

03/05/2023 > 13:35

podeli vest:

TRODNEVNA ŽALOST u Srbiji od petka: Potreban krupan PREOKRET I pooštravanje mera
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


U Vladi Srbije održava se vanredna konferencija za novinare zbog masovne pucnjave koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu, kada je učenik K. K. (14) ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja, i ranio šestoro učenika i nastavnicu. 

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je Vlada donela odluku o trodnevnoj žalosti, od petka do nedelje.

Ružić je izrazio najdublje žaljenje zbog ovoga.

- Tragedija koja se odgodila u OŠ Vladislav Ribnikar - osmoro dece je nažalost izgubilo život. Decu roditeljima ne može niko da vrati. Učenik počinio bestijadni čin prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđenja je jutros bio prisutan. Zahvalan sam zdravstvenim radnicima i molimo Boga da budu svima koji su hospitalizovani i kojima se ukazuje zdravstvena pomoć - rekao je on i dodao:

- Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam i na hrabrosti nastavnica i svim zaposlenima da bi se pružila i roditeljima podrška u periodu koji sledi. Nezamislive su scene kako je bilo toj deci koja su doživela taj strah, taj strajh tih nastavnika da sporeče ceću tragediju i ovu decu. 

Kako je istakao tim psihologa je promptno pozvan da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć.

- Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj deci, pa i tom čuvaru i nastavnicima - rekao je on.

Kao što znate Srbija je takođe deo ovog sveta u kojoj se ovakve stvari sve češće događaju.

- Evidentan je kancerogen i poguban uticaj interneta i video igrica i zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret poooštravanje mera i sistemsko iznalaženje rešenje, kako ova tragedija ne bi prerasala u društveno šrihvatljiv modela ponašanja.  Mi smo danas imali veoma sadržajam emocijama nabijen razgovor sa predsednikom republike Aleksandrom Vučiće, sa predsednicom Valde Anom Brnabić i da ćemo i danas i kao i Vlada izaći sa još jasnijom slikom - kazao je Ružić.  

On je apelovao da dozvolimo porodicama preminulih da svoje isprate na miru.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 
Nastavnica u životnoj opasnosti

Danica Grujičić kazala je da za 40 godina radnog staža kroz suze rekla je da je ovo najstrašnije moje iskustvo i kao lekara i kao čoveka.

- Osmoro dece i jedan čovek su poginuli u školi. Nažalost ne postoji način da se oni vrate. Šestoro dece je ranjeno, troje dece je u Tiršovoj, a nastavnica i još jedno u Urgentnom. Nažalost treća devojčica je kritično. Urađena je operacija, urađeno je sve što može da se učini i za njen život se još bore. U UC je troje dece - devojčica povredu trbuha i ruku, ona je stabilno, dečak koji ima povredu noge je trenutno u ortopedskoj sali. Dečak koji je povređen kroz grudni koš i vrat je najteže povređen, operacija još traje, moraće da se rade još intervencija. Nastavnica ima povredu karlice i ruku i ona je u životnoj opasnosti - rekla je prof. dr Danica Grujićić i izrazila iskreno saučešće roditeljima koji su jutros izgubili svoju decu.

Na konferenciji se novinarima obraćaju ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić i Branko Ružić ministar prosvete...

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar