Fuj, fuj, FUJ! Stigle su JAGODE, ali posle ovog SNIMKA će vam se ZGADITI
Pod mikroskopom se jasno vide mali insekti koji šetaju po voću
03.04.2023
(Ne)potrebno znanjeSa prvim danima berbe velike količine ove voćke stižu na rafove marketa i pijačne tezge
podeli vest:
Nekoliko generacija unazad se na imanju porodice Borišić iz sela Trbušani kod Čačka, bavi proizvodnjom jagoda, a upravo ova voćka donosi prvu zaradu u godini. Sa prvim danima berbe velike količine crvenih plodova stižu na rafove marketa i pijačne tezge.
- Jagode su prva para iz naših plastenika, što se tiče voća. Mi jagode gajimo u plastenicima i važno nam je prvenstveno što smo zaštićeni od grada, zaštićeni od hemije, od truleži, jer, da su na otvorenom jagode trule kad krene kiša, ovde možemo da beremo i kad je oblačno, kad je kiša i kad je sunčano. Kada je i pitanju kvalitet, on je odličan, jagode su krupne i ukusne - rekao je Zoran Borišić.
Zoran je istakao da vremenski uslovi imaju znatzno manji uticaj na jagode u plastenicima, a za prskanjem voća nema veće potrebe.
RINA
Pogledaj galeriju
RINA
Pogledaj galeriju
RINA
Pogledaj galeriju
RINA
Pogledaj galeriju
RINA
Pogledaj galeriju
RINA
Pogledaj galeriju
RINA
Pogledaj galeriju
- Ovde je odrađeno prskanje posle sađenja, možda na sedam dana, i pre cvetanja jagode jednom. Više nije bilo potrebe, ovi uslovi i ova godina su izvanredni, nema velikih vrućina, nema napada ni vaši, niti bilo čega - rekao je on.
Kako tvrde radnici, branje jagoda je lagodno kada su plodovi dobrog kvaliteta.
- Ove jagode su odličnog kvaliteta i lake za branje. Krupne i može da se nabere koliko god je potrebno u danu, krupnoća jagoda je kao šoljica za kafu - rekla je radnica Dušica Makojević.
Pod mikroskopom se jasno vide mali insekti koji šetaju po voću
03.04.2023
(Ne)potrebno znanjeDomaće jagode, koje su uzgajane u plasteniku, pristižu početkom sledećeg meseca
24.03.2023
ČuvarkućaDa više od četiri decenije Borišići prvi dinar u sezoni zarade od jagoda potvrđuje i najstariji član porodice.
- Počeli smo sedamdesetih godina prošlog veka, tada smo jagode sadili i obrađivali na primitivan način što znači na otvorenom, odnosno, na njivi. Davnih godina smo ih prodavali u Sarajevu, katirale se vozom. Danas su jagode savremenije, još boljeg kvaliteta, krupne, ali svakako, takođe i danas reba rada, truda i para - rekla je Zlata Borišić.
Osim što su prvo prolećno voće, jagode su omiljene kod većine ljudi na planeti, a da bi se došlo do ovakvih plodova Borišići pretenduju rad, trud i kvalitetan rasad.
U selu Gornja Trnava kod Topole, na imanju porodice Radosavljević rodile su jagode
25.11.2022
SrbijaIdealan recept za sve koji vole jagode, ali ne i spremanje komplikovanih poslastica
26.04.2023
GurmanlookDosta njih dolaze i sami beru jagode u plasteniku, ostave novac i odu
29.03.2023
ČuvarkućaOvo mnogima omiljeno voće sa našeg podneblja ima jedno neobično i ne baš korisno svojstvo
12.04.2023
Mozaik
Ostavite komentar