Vesti > Srbija

Deca UVEK daju SIGNAL, važno je da ODRASLI prepoznaju i REAGUJU

Divljan kaže da je prepoznavanje nova tema u predškolstvu kojom se mora baviti sa još više usmerene pažnje

Izvor: K1info/Tanjug

10/05/2023 > 18:46

podeli vest:

Deca UVEK daju SIGNAL, važno je da ODRASLI prepoznaju i REAGUJU
Foto: Tanjug/Hina


Uvek postoji znak kada se prati i poznaje dete, deca uvek daju neki signal, promenu u ponašanju, a na odraslima je da prepoznaju i reaguju na najmanju promenu, izjavila je danas psiholog-pedagog za predškolce Spomenka Divljan.

On je rekla za Tanjug da bi roditelji, kada prepoznaju taj signal, trebalo da stanu, razmisle o tome, provere, da se preispitaju i traže stručnu pomoć jer u vaspitno-obrazovnim ustanovama postoji tim stručnih saradnika, pedagoga, psihologa koji bi adekvatno mogli da pomognu.

 

- Postoje signali sigurno, deca su nekada zatvorena i neće govoriti odmah. Treba im dati prilike, imati naviku da dete zna da gradimo odnos poverenja i roditelji i svi drugi odrasli koji okružuju dete, i da na te prve signale i znake uhvatimo i prepoznamo i adekvatno reagujemo - objasnila je ona.

Divljan kaže da je prepoznavanje nova tema u predškolstvu kojom se mora baviti sa još više usmerene pažnje i dodaje da, prema pravilnicima i protokolima, postoje jasne procedure bilo kakvog ugrožavanja, nasilja, zlostavljanja i maltretiranja dece, po kojima  bi predškolska ustanova trebalo da reaguje.

 

 


 

 

Ostavite komentar