Vesti > Srbija

PROTEST poljoprivrednika 2. dan: Kolona TRAKTORA i danas na ulicama, moguća RADIKALIZACIJA

Paoro su nezadovoljni jer na razgovoru koji su imali sa premijerkom nije ispunjen nijedan njihov zahtev

Izvor: K1info/Tanjug

17/05/2023 > 11:33

podeli vest:

PROTEST poljoprivrednika 2. dan: Kolona TRAKTORA i danas na ulicama, moguća RADIKALIZACIJA
Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović


Poljoprivrednici koji protestuju već drugi dan krenuli su u vožnju do zgrade Pokrajinske vlade gde će biti parkirani do 13 časova. 

Kako javlja dopisnik Tanjuga, blokiran je Bulevar Mihajla Pupina od zgrade Pokrajinske vlade do Dunavskog parka.

Nakon 13 časova poljoprivrednici će se vratiti traktorima nazad do Novosadskog sajma, a blokada Bulevara oslobođenja i raskrsnica sa Bulevarom kralja Petra planirana je od 17 časova i trajaće sat vremena. 

Kako su rekli okupljeni, ukoliko im se niko iz vlasti ne oglasi danas, moguća je i radikalizacija protesta. 

Poljoprivrednici su u komunikaciji sa kolegama iz Mačve, Stiga, Zrenjanina i drugih mesta, a planiran je dolazak i tridesetak traktora iz Sivca. 


Kako je jutros javio RTS, poljoprivrednici koji su juče protestvovali u više gradova Srbije ostali su na ulici i tokom noći. Oni su traktorima formirali kolone na putevima, organizovali protestnu vožnju ili blokirali saobraćaj, javlja RTS.

Nakon noći provedene na parkingu pored Gradske kuće, subotički poljoprivrednici su blokirali Štrosmajerovu ulicu na sat vremena. Paori navode da će zatvoriti neku od subotičkih ulica i poslepodne. U centru grada je oko pedeset traktora, a očekuje se da se protestu pridruže poljoprivrednici iz još nekih okolnih naselja.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za RTS da očekuje ispunjenje svih zahteva od Vlade Srbije. Ukoliko im se zahtevi ne ispune do četvrtka, planiraju da sa ostalim poljoprivrednim udruženjima iz Srbije u petak voze traktore za Beograd. 

Protesti poljoprivrednika započeli su juče, nakon što su predstavnici više poljoprivrednih udruženja u ponedeljak razgovarali u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Odbora za poljoprivredu i Narodne seljačke stranke Marijanom Rističevićem, a posle sastanka su izjavili da nisu zadovoljni razgovorom jer, kako su rekli, nije ispunjen nijedan njihov zahtev.

Prema onome što su poljoprivrednici ranije saopštavali, tražili su, između ostalog, da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, zatim subvencije po hektaru od minimum 35.000 dinara, premije za mleko 20 dinara po litru, umanjenje akcize na dizel-gorivo.

 

 

 

Ostavite komentar