Vesti > Srbija

EDI RAMA predložio svoj NACRT PLANA formiranja ZSO

Kako prenosi Albanian post, Rama je naveo da je reč o nacrtu koji su "dugo pripremali" najviši američki i evropski stručnjaci,

Izvor: K1info/Tanjug

08/06/2023 > 13:34

podeli vest:

EDI RAMA predložio svoj NACRT PLANA formiranja ZSO
Foto: Tanjug/AP


Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je napisao nacrt plana za formiranje Zajednica srpski opština (ZSO) na severu KiM, i da je taj nacrt prosledio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i "američkoj strani".

Kako prenosi Albanian post, Rama je naveo da je reč o nacrtu koji su "dugo pripremali" najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno, kako je Rama naveo na konferenciji za medije, za slučaj da dođe ovaj dan.

- Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Stranke ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da stoji u tekstu nacrta - rekao je Rama.

On je ocenio da bi "Gordijev čvor dijaloga" bila ZSO.

- Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti udruživanje opština sa srpskom većinom i moje je uverenje da nijedna strana ne želi to udruživanje i da će dati sve od sebe da se ovako nastavi do u beskonačnosti -,rekao je albanski premijer i dodao da je njegov nacrt poverljiv dokument, koji "bez sumnje" ne pretenduje da bude idealno rešenje.

- Uveravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude deo organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog Suda Kosova - rekao je on.

Ostavite komentar

Beba

Zar bi Albanija trebala da bude u igri? Zaista sramno sra rade.

08.06.2023 14:10