Vesti > Srbija

Strah od energetske krize OBUZEO SRBIJU: Svi hoće da kupe OVU SPRAVU, potražnja porasla 300%

Potražnja je toliko velika da se u pojedinim radnjama prave i liste čekanja, jer se dešava da se rasprodaju čim stignu u prodavnicu

Autor: rts.rs

19/08/2022 > 12:01

podeli vest:

Strah od energetske krize OBUZEO SRBIJU: Svi hoće da kupe OVU SPRAVU, potražnja porasla 300%
Foto: Shutterstock


Prodaja agregata ovog leta povećana je za čak 200 odsto, rečeno je za RTS u prodavnicama u kojima se mogu kupiti ovi uređaji. Potražnja je toliko velika da se u pojedinim radnjama prave i liste čekanja, pošto se dešava da se rasprodaju čim stignu u prodavnicu.

Nedavno je jedan lanac supermarketa ponudio agregate sa popustom, ali samo oni najbrži su uspeli da po povoljnoj ceni dođu do jednog od trenutno najtraženijih aparata.

Iako nadležni uveravaju da tokom predstojeće zimske sezone ne bi trebalo da bude većih problema sa snabdevanjem strujom, oni kojima od nje zavisi posao i grejanje u potrazi su za ovom vrstom mašinskog uređaja.

U zavisnosti od proizvođača i snage, njihova cena se kreće od stotinak do nekoliko desetina hiljada evra. Oglasi nude i skuplje.

Za pokretanje kotlova na pelet i na neke druge energente potrebna je struja, a tim domaćinstvima dovoljni su agregati od dva kilovata.

Kako kaže inženjer elektrotehnike Miloš Milenković, najviše se traži snaga od kilovat, dva za obična domaćinstva da bi imali da podmire svetlo, televizor, eventualno za grejanje, za pumpu. 

Foto: Pixabay.com

 

-Treba obratiti pravu pažnju na jačinu, jer dosta se lepe nalepnice i nije baš to što piše prava snaga. Znači, samo na to treba obratiti pažnju - rekao je Milenković.

Od toga da li se agregat uključuje automatski ili to radi vlasnik kada struja nestane, zavise i toškovi jer ponekad je prateća oprema skuplja od samog uređaja.

- Najjednostavnije rešenje je da se stavi grebenasti prekidač 1-0-2 i da uvek bude uključen. Kad nestane električne energije, domaćin ode, upali agregat i prebaci na dvojku. Kad dođe struja, prebaci na 1 i nema bojazni - objašnjava Milenković.

Električna energija koju proizvode pomenuti uređaji je skupa zato što oni troše značajne količine goriva, čija cena je takođe drastično povećana.

- Potrošnja kod ovih malih agregata, da kažemo benzinskih, u proseku je oko jednog litra na sat - rekao je Milenković.

Dobra zamena, pre svega manjim potrošačima, mogu biti i akumulatori. Troškovi su niži zato što se pune strujom, ali oni obezbeđuju energiju za na nekoliko sati.

Ostavite komentar