Vesti > Srbija

Naftna mrlja na Dunavu uhvaćena u PLIVAJUĆU branu: Kvalitet pijaće VODE u Novom Sadu za sada DOBAR

Prema izveštajima sa terena, nije bilo uginuća ribe, što ne znači da ga neće biti

Izvor: K1info/rts.rs

20/06/2023 > 21:49

podeli vest:

Naftna mrlja na Dunavu uhvaćena u PLIVAJUĆU branu: Kvalitet pijaće VODE u Novom Sadu za sada DOBAR
Foto: Tanjug/Video


Oko 35.000 litara nafte izlilo se u ponedeljak iz bugarskog broda u Dunav kod Čelareva. Od tada nadležne službe pokušavaju da spreče širenje naftne mrlje, postavljena je zaštitna plivajuća brana. U Novom Sadu je zabranjeno kupanje na "Štrandu".

Plivajuća brana postavljena je na Dunavu kod Batajnice. Nadležni kažu uhvaćena nafta odvaja se od vode i skladišti.

- Zavesa se postavlja tako da se jedan kraj zavese vezuje za jednu tačku, drugi kraj za drugu tačku i pravi se luk da bi se zagađenje koncentrisalo u jednom delu i na taj način i moglo da se ukloni. Što se uhvatilo od zagađenja, uhvatilo se, zavesa stoji još uvek tamo, ako slučajno bude trebalo još nešto da se reaguje - objašnjava glavni inženjer "Srbija vode" Branka Popović.

Počelo je uklanjanje površinskog filma nafte i sanacija, a prve analize vode uzete kod Sremske Kamenice pokazale su minimalnu količinu mineralnih ulja.

- Videćemo u narednim danima koje će biti analize same površinske vode i koja je to količina zagađenja. U ovom momentu ne očekujemo neke bitnije ekološke posledice i probleme po zdravlje ljudi i živog sveta u vodi i oko vode - kaže rukovodilac službe za zaštitu "Vode Vojvodine" Jovan Vignjević.

U "Vodama Vojvodine" kažu i da zbog razlike u pritisku, ne postoji opasnost po pritoke Dunava. U Novosadskoj Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine kažu da kvalitet pijaće vode nije ugrožen.

- Što se tiče pijaće vode nema nikavih problema i nema nikakve opasnosti od prodiranja ovog zagađenja u vodovodni sistem Novog Sada. Naime, svi treba da znaju da se voda za snabdevanje grada ne crpi direktno iz Dunava -  ističe v.d. načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković.

Prema izveštajima sa terena, nije bilo uginuća ribe, što ne znači da ga neće biti.

Ostavite komentar