Vesti > Srbija

Domaća hrana u konzervi koja SPASAVA DRAGAČEVSKE BRAKOVE

Vratila se iz Beograda u rodnu u Guču i započela jedinstven biznis u Srbiji

Autor: rina.rs

22/08/2022 > 09:15

podeli vest:

Domaća hrana u konzervi koja SPASAVA DRAGAČEVSKE BRAKOVE
Foto: RINA.rs


Prateći svetske trendove i aktuelnu epidemiološku situaciju, Danka Mudrinić rešila je da se iz Beograda vrati u rodnu Guču, prenosi Rina.

Uz pomoć porodice ponovo je otvorila kafanu svojih roditelja koja je i najstarija u ovoj varošici, ali je zajedno sa prijateljima odlučila da pokrene i novi posao. Odlučila je da mirise i ukuse dragačevskog kraja spakuje u konzervu, ali na potpuno nov i neobičan način.

- Tradicionalno pripremljen bez konzervansa, aditiva, elmugatora i pojačivača ukusa naš proizvod se štiti iskučivo sterilizacijom na visokoj temperaturi. Dragačevci si odlično prihvatili našu konzerviranu hranu. Kroz šalu kažu da sada uvek imaju spremljen ručak i da smo tako spasili mnoge brakove - rekla je Danka Mudrinić.

Priprema je krajnje jednostavna i dovoljno je oko pet minuta da sve bude toplo i servirano. Pored pravih domaćih mesnih specijaliteta, u Dankinim konzervama mogu se naći veganska i posna jela.

Foto: RINA.rs

 

Kako kaže Danka, hrana se priprema na isti način kao u domaćim kuhinjama, a cilj je da svi proizvodi budu iz dragačevskog kraja. Meso kupuju od lokalnog mesara, a povrće od lokalnog meštana dragačevskog kraja.

- Ovo je hrana koju spremaju naše mame i bake tako da ovaj dragačevski kupus ništa se ne ralikuje od onog koji bi probali na Saboru trubača u Guči ili bilo gde drugde. Za samo sevriranje konzerve potrebno je nekih pet minuta, stavi se u hladnu vodu i kada proključa ohladi se i spremna za konzumiranje i to jelo će biti kao da ste ga skuvali u šerpi - izjavila je Jovana Stojanović, tehnolog.

Foto: RINA.rs

 

Ipak da bi se došlo do ovakvih rezultata bilo je potrebno vreme jer su ovi vredni i zanimljivi ljudi bili rešeni da kvalitet bude prioritet.

- Bilo je potrebno mnogo analiza i provera do toga koliko ga i kada treba kuvati na koliko stepeni. Imali smo problem, niko ovakav vid hrane ne sprema u Srbiji i regionu jer je sve prešlo u industrijsku proizvodnju i po tome se razlikujemo. Svako naše pripremanje hrane kreće seckanjem luka, zapeče se povrće, ništa od aditiva ne koristimo - dodao je Predrag Jovanović.

Ostavite komentar