Vesti > Srbija

DA SE istorija NE PONOVI: Izraelski ministar ELI KOEN obišao Memorijalni centar "STARO SAJMIŠTE"

Na ovom svetom mestu čuvamo uspomenu na hiljade Jevreja, Srba i Roma koji su podneli najveću žrtvu

Izvor: K1info/Tanjug

12/07/2023 > 19:56

podeli vest:

DA SE istorija NE PONOVI: Izraelski ministar ELI KOEN obišao Memorijalni centar "STARO SAJMIŠTE"
Foto: Tanjug/Zoran Stanić


Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen danas je obišao Memorijalni centar Staro sajmište i tom prilikom položio venac kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

U ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije, venac je položila v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju, ambasadorka Irena Šarac, a vence su položili i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari kao i predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks.

Šef izraelske diplomatije je rekao da Staro sajmište ima ogroman značaj, kao simbol sećanja i istrajnosti, kao svedočanstvo snage ljudskog duha i kao simbol pobede nad beznađem.

- Sajmište nas podseća koliko je važno da nikada ne zaboravimo i ne dozvolimo da se istorija ponovi. Na ovom svetom mestu čuvamo uspomenu na hiljade Jevreja, Srba i Roma koji su doživeli nepojmljive užase i podneli najveću žrtvu - rekao je Koen.

Foto: Tanjug/Zoran Stanić

Eli Koen

Istorije Srbije i Izrarela povezane su na mnogo načina, naveo je izraelski ministar i dodao da su obeležene ogromnim stradanjem, ali i istrajnošću.

- U najmračnijim danima Holokausta, Srbi i Jevreji bili su zajedno, suočeni sa nezamislivim progonima, žrtve najbrutalnijih sila zla. Polažući danas venac kao ministar spoljnih poslova Izraela, činim to i u čast dubokih veza naša dva naroda. Stojimo, rame uz rame, vezani zajedničkom prošlošću, posvećeni stvaranju bolje budućnosti - rekao je Koen.

Ostavite komentar