Vesti > Srbija

NEVREME poharalo i ISTOK zemlje, ZAJEČAR posebno bio na udaru - POSLE PODNE već stradala ZAPADNA SRBIJA

Jako nevreme najpre je pogodilo okolinu Čačka i Gornjeg Milanovca oko 16 časova

Autor: K1info/Tanjug/RTS

22/07/2023 > 19:00 >> 23:10

podeli vest:

NEVREME poharalo i ISTOK zemlje, ZAJEČAR posebno bio na udaru - POSLE PODNE već stradala ZAPADNA SRBIJA
Foto: Freepik.com


Tokom večeri se novo grmljavinsko nevreme sa područja Slavonije, BiH i dolinom Save, u pretežno zapadnoj struji premestilo ka zapadu Srbije, pa su posle 20 časova prvo u Bačkoj, Sremu i zapadnoj Srbiji zabeleženi intenzivni pljuskovi sa jakom grmljavinom, gradom i kratkotrajno olujnim vetrom sa udarima i oko 100 km/h.

Nevreme je tokom večeri zahvatilo i Beograd i područje Banata, da bi se potom odatle, preko Šumadije, spustilo i na istok zemlje. Na udaru se naročito našao Zaječar, odakle su sa društvenih mreža stigli dramatični snimci.

Potopljene ulice u Zaječaru

Veliki grad sručio se na Zaječar, a ulice su potopljene. Ljudi su bili u vodi do kolena, a u opštem metežu svi su tražili spas. Kako se vidi na snimcima Instagram stranice "192_rs" automobili mile kroz vodu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Jak pljusak sa grmljavinom u Beogradu

U Beogradu je oko 22.30 časova, kao što je i najavljeno, počela da pada kiša sa kratkotrajno olujnim vetrom u zoni jakog pljuska, a odjekivala je i grmljavina.

Zabrana točenja goriva na aerodromu "Nikola Tesla"

Zbog grmljavine usled najavljenih vremenskih nepogoda, na beogradskom aerodromu je od 21 časa aktuelna zabrana snabdevanja aviona gorivom, u skladu sa odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju i propisanoj bezbednosnoj proceduri, saopšteno je večeras sa aerodroma "Nikola Tesla".

"Napominjemo da ovo ne znači da je aerodrom zatvoren za saobraćaj", navodi se u saopštenju.

Ipak, kasnije tokom večeri iz Air Serbie je saopšteno da zbog današnje zabrane točenja goriva na "Nikoli Tesli" usled nepovoljnih vremenskih uslova, kao i posledičnog gubljenja aerodromskih slotova, može doći do uticaja na saobraćaja naše avio-kompanije.

Kada vremenski uslovi dozvole, zabrana snabdevanja gorivom će biti stavljena van snage, a letovi će nastaviti da saobraćaju redovno, dok avio-kompanije prave prioritete za snabdevanje gorivom na svojim letovima, dodaje se.

Sve informacije u vezi sa svojim letom putnici mogu potražiti na internet prezentaciji www.beg.aero, kao i u izabranoj avio-kompaniji.

U Kraljevu grad uništavao automobile

Olujno nevreme pogodilo je danas posle podne veliki deo Srbije. Nevreme je, između ostalog, zahvatilo Zlatiborski okrug, Kopaonik, Moravički okrug, Raški i Rasinski, a izdato je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za Toplički i Niški okrug.

Oblačnost, koja je na području Moravičkog okruga uslovljavala jake pljuskove sa grmljavinom, lokalnu pojavu grada i olujni vetar u zoni pljuska, širila se i premeštala ka Kraljevu i okolini, kao i jugu Šumadije.

U Kraljevu je nekoliko minuta duvao jak vetar, a padala je i kiša praćena gradom, javlja RTS. Krupan grad, koji je padao oko pet minuta u kontinuitetu, izazvao je značajnu materijalnu štetu.

Prvo je krenuo jak vetar, posle kiša, a onda i krupan grad, kakav se u Kraljevu ne pamti poslednjih par godina. Velika je šteta na usevima, posebno kod onih koji se bave proizvodnjom maline koja je u jeku berbe.

Ledenice koje su padale sa neba, zabelele su ceo grad, ali i izazvale veliku materijalnu štetu. Od količine grada koji neumorno padao, dvorišta su se zabelela kao da je padao sneg. Grad je oštetio krovove kuća i objekata u kraljevačkim selima, ali i probleme u saobraćaju i lomio šoferke na automobilima.

Krupan grad naneo je veliku štetu pre svega poljoprivrednim usevima, a ponovo su najviše stradali Oplanići, Grdica, Miločaj, Obrva, ali i deo grada gde su najviše uništeni automobili.

U Leskovcu je padala kiša praćena gradom. Desetak minuta padao je grad veličine graška i nešto kraće veličine lešnika.

Jako olujno nevreme praćeno gradom nešto posle 16 časova pogodilo je teritoriju grada Čačka, ovoga puta na udaru su bila kablarska sela, ali i sela u podnožju planine Jelice - Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Trnava.

Krupan grad naneo je veliku štetu pre svega poljoprivrednim usevima.

Ostavite komentar