Vesti > Srbija

Završen skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja", normalizovan saobraćaj u Beogradu

Povod za protest sada je Zakon o planiranju i izgradnji

Izvor: K1info/Tanjug

05/08/2023 > 18:49 >> 22:21

podeli vest:

Završen skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja", normalizovan saobraćaj u Beogradu
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Na mostu Gazela, koji je večeras bio blokiran četiri sata završen je protest "Srbija protiv nasilja", u organizaciji dela opozicije, a saobraćaj na autoputu je uspostavljen u oba smera.

Saobraćaj je nešto ranije normalizovan i kod Doma Narodne skupštine gde je oko 19.30 časova počelo okupljanje učesnika protesta. Na Gazeli je do kraja ostao samo mali broj učesnika protesta, jer su se prethodno oni koji su krenuli u šetnju od Skupštine, razišli pre 22 časa.

Blokada je danas bila organizovana na dve lokacije - saobraćaj na mostu Gazela bio je blokiran danas od oko 18 časova u oba pravca, dok se nekih sat vremena kasnije to dogodilo i ispred Narodne skupštine.

Što se tiče blokade Gazele, reč je o međunarodnoj saobraćajnici, odnosno autoputu koji se, prema Krivičnom zakonu, ne sme blokirati. Krivični zakon u članu 290 kaže da ko postavljanjem prepreka na saobraćajnicama ugrozi javni saobraćaj tako da time dovede u opasnost život ili telo ljudi ili imovinu većeg obima, kazniće se zatvorom do tri godine.

Grupa od desetak ekoloških aktivista iz više organizacija koje su deo Saveza ekoloških organizacija (SEOS), među kojima su i predstavnici organizacije "Ne damo Jadar" okupila se kod Sava Centra, a njihovi predstavnici su ranije najavili ovu blokadu. Oni su potom napravili par koraka i blokirali most Gazela.

Blokada je, kako je ranije rekao predsednik DS Zoran Lutovac, deo protesta "Srbija protiv nasilja". Među okupljenima koji blokiraju saobraćaj je i predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

Kako su ranije najavili organizatori, povod za protest na auto-putu jeste Zakon o planiranju i izgradnji koji, kako tvrde, "nije u interesu građana".

Šetnja od Narodne Skupštine

Sa druge strane, saobraćaj ispred Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića, blokiran je u oba smera oko 19 časova, gde su se okupili učesnici 14. skupa dela opozicije "Srbija protiv nasilja".

Protest organizuje nekoliko opozicionih stranaka, a ispred zgrade parlamenta došli su predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanica Zeleno levog kluba Biljana Đorđević, poslanik Narodne stranke Vladeta Janković.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Ispred skupštine su se obratili akitivista iz udruženja "Naš kej" Zdravko Janković, Miodrag Živković iz Bora i student Fakulteta političkih nauka Petar Jovanović.

Kako su ranije najavili organizatori, učesnici protesta će šetati ulicom Kneza Miloša do mosta Gazela, koji su  oko 18 časova blokirali ekološki aktivisti.

            

      

      

Ostavite komentar