
To ima SAMO U UŽICU: DŽINOVSKA komplet LEPINJA sa pretopom, velika ZA GINISA
Užički pekari napravili čuveni srpski specijalitet koji bi mogao da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, sve je pojedeno brzinom svetlosti
podeli vest:

Džinovsku pljeskavicu videli smo u Leskovcu, ali nekoliko stotina kilometara dalje na zapadu Srbije ne daju se ni Užičani. Čuveni pekari iz ovog grada napravili su specijalitet po kom se ovaj kraj prepoznaje i to u ogromnoj veličini, komplet lepinju za Ginisa. Ostali su verni recepturi predaka, koju ne menjaju decenijama unazad.
Foto: RINA.rs
- U lepinju stavimo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop - rekao je Dragan Lazić, pekar iz nadaleko čuvene užičke pekare Šuljaga.
Džinovsku lepinju izložili su u centru Užica u okviru Žestivala. Pekar Dragan kaže da bi bila još veća da ga ne ograničiva veličina pećnica. Lepinja sa sve jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli.
- Svake godine se trudimo da lepinja bude još veća i veća. Čak i ne brojimo koliko jaja, kajmaka i pretopa stavljamo. Ne takmičimo se ni sa kim, ali ova naša lepinja mogla bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda - rekao je Lazić.
Foto: RINA.rs
Koliko je vole i da je ovo zaista grad u kom caruju kalorije dokazuje to da je ova džinovska komplet lepinja nestala za samo par minuta. Prazan papir i masan brk potvrđuju da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.
- Nema boljeg doručka od užičke komplet lepinje, na tome smo odrasli mi ali i ove mlade generacije. Ukus joj je fantastičan, vidi se da su se majstori svojski potrudi da je naprave. Red za degustaciju bio je dugačak nekoliko metara - kaže Marija iz Užica.
Foto: RINA.rs
A ko zna da li bi mi danas jeli komplet lepinju, da nakon Drugog svetskog rata, kad je bio zabranjen rad privatnim pekarama, sestra poznatog Užičanina Krcuna Terzića nije lično zvala Beograd i pitala kako će da ispeče jagnje za Božić. Tadašnja vlast joj je učinila i ostavila pekaru Šuljaga u životu i tako je ovaj specijalitet opstao.
T = 70 + 0.5E + 15F - 10S - Ovo je FORMULA koja otkriva koliko DECI treba da PODIVLJAJU TOKOM VOŽNJE
Statističar je izračunao preciznu formulu za predviđanje koliko će deci trebati da podivljaju u automobilu tokom duge vožnje
26.08.2022
Deus Ex machinaAPLAUZ ZA ŠAMPIONA nije mu bilo lako - LEŽAO 60 SATI i pobedio na takmičenju u lenčarenju
Završeno je 12. takmičenje u ležanju koje tradicionalno organizuje Etno selo Montenegro u Breznima, pobednik Žarko Pejanović sa Zabjela
23.08.2022
(Ne)potrebno znanjeU Srbiji NAGLI SKOK obolelih od GROZNICE ZAPADNOG NILA, alarmantno je u Beogradu, EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE
Zaraženih komaraca ima u svim delovima Srbije, stručnjaci upozoravaju da na ovaj način smanjite rizik od virusa
28.08.2022
SrbijaDanas je VELIKA GOSPOJINA, praznik svetiteljke koja RAZUME DUŠU SVAKE ŽENE - ovo su OBIČAJI I VEROVANJA
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Uspenije Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu, kako se još u narodu zove taj praznik.
28.08.2022
praznik
Ostavite komentar