Vesti > Srbija

Antić o SMERNICAMA MINISTARSTVA PROSVETE: Veliki broj NASTAVNIKA je doživeo STRES i posumnjao u svoje SPOSOBNOSTI

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže da je nastavnicima potreban pedagoški asistent za pomoć za organizaciju nastave

Izvor: K1info

29/08/2023 > 19:58

podeli vest:

Antić o SMERNICAMA MINISTARSTVA PROSVETE: Veliki broj NASTAVNIKA je doživeo STRES i posumnjao u svoje SPOSOBNOSTI
Foto: Freepik.com


Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže da su 18. avgusta škole dobile smernice za 2023/2024. godinu, ali da su nastavnici ostali zbunjeni i zatečeni činjenicom koliko literature moraju da pročitaju da bi se prilagodili novim tematskim jedinicama.

- Da li neko smatra da je deset dana dovoljno da se nastavnik pripremi, obuči i odsluša određen broj seminara da bi mogao da uđe u učionicu.? Veliki broj nastavnika je doživeo stres i posumnjao u svoje sposobnosti i kvalitete - kaže Antić. 

On se zapitao i da li će moći da se ostavare sve smernice koje su date i da li će nastavnici biti na visini zadatka.

- Od 11. do 15. septembra treba uraditi inicijalno procenjivanje i odrediti operativni plan rada. U isto vreme na osnovu rezultata te procene identifikovati učenike kojima je potrebna dodatna pažnja i podrška koja bi trebalo da bude planirana sa drugim nastavnicima - objašnjava Antić. 

Foto: Shutterstock

 

Prema njegovim rečima postavlja se pitanje šta kada većina učenika ne zna tablicu množenja, složenije računkse operacije, osnove geometrije ili ne poznaje književna dela niti pravila gramatike kao i osnovne stvari iz drugih predmeta.

- Da li to znači da će celo odeljenje ili većina morati da obnavlja gradivo iz osnovne škole? Ovaj šamar nastavnicima srednjih stručnih škola koji su svojim kolegama pripremili nastavnici osnovnih škola, da li će edukacija tih učenika biti tokom cele školske godine. Da li će nastavnik morati da priprema specijalne udžbenike ili skripte da bi učenik imao odakle da vežba i uči ili će koristiti udžbenike iz osnovne škole? - napisao je Antić u saopštenju. 

On kaže da je nezadovoljavajući nivo znanja donet na osnovu rezultata male mature i iskustva velikog broja nastavnika u srednjim stručnim školama.

- Svi pominju da nam je potreban veći broj psihologa i pedagoga u školama. Gospodo, treba da znate da je osnov svake škole nastavnik. Niko ne spominje da u srednjim stručnim školama imate u svakom odeljenju one učenike koji pohađaju nastavu po IOP2 programu (individualnom obrazovnom planu), pa je neophodno da se pomogne nastavnicima u realizaciji nastave i da se angažuju pedagoški asistenti za organizaciju i funkcionisanje nastave - dodao je predsednik Foruma. 

Na kraju, on je apelovao na Ministarstvo prosvete da angažuje pedagoške asistente da bi ta deca koja rade po IOP savladala nastavi plan i program koji je napravljen prema njihovim mogućnostima.

Ostavite komentar