Vesti > Srbija

Osim zvona u školama će se oglasiti i himna "Bože pravde"

U klupe prvi put ove godine seda 65.000 učenika. Resorni ministar je uveren da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje tokom zime

Autor: tanjug.rs

31/08/2022 > 10:18

podeli vest:

Osim zvona u školama će se oglasiti i himna "Bože pravde"
Foto: Unsplash.com


Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je da je sve spremno za početak nove školske godine i da će se u 1.829 osnovnih i srednjih škola oglasiti zvono i biti intonirana himna Bože pravde, prenosi Tanjug.

Ružić je rekao, da ima 150.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu, da ove godine ima 65.000 prvaka, a da u osnovnim i u srednjim školama ima više od 740.000 učenika.

- Ako dodamo decu iz predškolskih ustanova i decu na fakultetima to je 1.100.000 nečije dece, unuka - tri četvrtine populacije - naglasio je Ružić.

Istakao je će himna biti intonirana i u predškolskim ustanovama jer je važno da, kao i u drugim državama, poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedna od njih je i himna.

Odlučeno je da nastava bude neposredna, a ministar je istakao da je taj model nastave nabolji i da je direktna interakcija najbolja za obrazovno-vaspitni rad.

- Tim za škole može da predloži restriktivnije mere, situacija se prati, ali sutra praktično tih mera nema, osim nominalno što je prirodno - rekao je Ružić.

Govoreći o merama štednje, Ružić kaže da će država kao i do sada uvek pokazati spremnost i da će obrazovni sistem biti na listi prioriteta. 

Uveren sam da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje, ne smemo dozvoliti da đaci sede u hladnim učionicama, može da se desi neki sporadični incident - kaže Ružić.

Ukazao je na važnost poštovanja legitimnih zahteva sindikata i najavio je povećanje plata u prosveti. Ružić je naveo da će januarsko povećanje ovoga puta biti značajno veće nego prošle godine, da će biti dvocifreno i da je to dobar trend koji ova i prethodna Vlada prate.

Ostavite komentar