Vesti > Srbija

Kurtijev TEROR je "Oluja u epizodama": AMBIJENT budućih IZBORA na severu KiM biće TEŽI za Srbe

Njihov povratak u institucije na Kosovu je moguć samo uz kredibilne garancije da je moguća Zajednica srpskih opština

Izvor: K1info/Tanjug

10/09/2023 > 11:05

podeli vest:

Kurtijev TEROR je "Oluja u epizodama": AMBIJENT budućih IZBORA na severu KiM biće TEŽI za Srbe
Foto: Tanjug printscreen


Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da se na narednoj rundi pregovora u Briselu može očekivati razgovor o izborima na severu Kosova, kao i da će ambijent budućih izbora biti teži pošto su na severu raspoređene bezbednosne snage, a Srbi napustili administrativne institucije i policiju.

Stanković je rekao da je moguće da u Briselu dođe do "apstraktne i načelne" osude nasilja, ali bez uveravanja premijera privremenih prištinskih intitucija Aljbina Kurtija da akcije policije ROSU obustavi.

Kako je istakao, potrebno je da Kurti prestane da sprovodi tihi teror, pošto je to "Oluja u epizodama".

- Izbori su veći problem za rukovodstvo u Srbiji nego za Albance. Oni su navikli da dobijaju kredit od EU da urade šta hoće, što su i uradili sa prvom verzijom izbora, a takođe su rasporedili ROSU policiju na sever Kosova - rekao je on.

Kako je naglasio, povratak Srba u institucije na Kosovu je moguć samo uz kredibilne garancije da je moguća Zajednica srpskih opština, jer u suprotnom čitava ta priča ne vredi ništa.

- U očima stranih ambasada vlast Srbije nije uspešna. Kosovo i dalje ima problem da uđe u Interpol, UNESCO i UN. Vlast je radila na tome da ga međunarodno blokira. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dobio minus u očima zapadnog dela međunarodne zajednice kada je rekao da neće da prihvata ugovor u celosti nego tačku po tačku - rekao je on i istakao da postoji mogućnost da Kurti u nekim narednim potezima zaustavi platni promet između Srbije i Kosova.

Upitan da prokomentariše moguće izbore u Srbiji rekao je da će vlast testitati rejting, da li da SNS nastupi sam, ili u koaliciji sa SPS-om.

- Ako ne bude velike razlike u projektovanim rezultatima izaćiće odvojeno na izbore da bi držali homegenim biračko telo jednih i drugih. Glasači SNS su skloni da podrže SPS - rekao je on.

Komentarišući opoziciju Stanković je rekao da se na opozicionoj sceni stalno rasturaju stranke.

- Ne bi me iznenadilo da izbori budu do kraja ove godine - rekao je on. 
 

Ostavite komentar