Vesti > Srbija

JAKO NEVREME u Srbiji: Pljušti KIŠA, vetar NOSI SVE pred sobom, u Šidu BEZ STRUJE 11.000 LJUDI

Jak vetar počeo je da duva i nagoveštava snažno nevreme

Izvor: K1info/kurir.rs

23/09/2023 > 18:01 >> 20:28

podeli vest:

JAKO NEVREME u Srbiji: Pljušti KIŠA, vetar NOSI SVE pred sobom, u Šidu BEZ STRUJE 11.000 LJUDI
Foto: printscreen Instagram/192_rs


Prvog dana jeseni veliko nevreme pogodilo je Srbiju!

Kiša pljušti širom Srbije, a jak vetar već je poobarao stabla, a velika havarija nastala je u Šidu kada su pala tri dalekovoda, a bez struje je ostalo čak 11.000 ljudi.

Tri stuba dalekovoda su usled jakog nevremena, koje i dalje traje, srušena na teritoriji Sremske Mitrovice i Šida, zbog čega je u Šidu bez struje oko 11.000 potrošača, rečeno je večeras Tanjugu u Elektromreži Srbije AD (EMS).

Tri stuba su potpuno smrskana i sve ekipe EMS-a su na terenu i nastoje da se napajanje omogući potrošačima, rekli su u EMS-u.

Obavestili smo nadležne organe da se prikupe agregati za stanovništvo, jer kvar ne može brzo da se otkloni. Potrebno nam je da podignemo havarisane stubove - rekli su u EMS-u

Navode da su sve ekipe EMS na terenu, da je nevreme i dalje u toku i da se dovoze havarisani stubovi. Dodatan je problem što su u prethodnom nevremenu sa strane Hrvatske pali stubovi koji još nisu podignuti i to stvara problem jer ne može ni sa te strane da se dopremi električna energija, naveli su iz EMS.

Bez napajanja električnom energijom je, prema raspoloživim informacijama, oko 11.000 mernih mesta. Sve ekipe EMS AD su na terenu i radiće tokom cele noći, ali ne postoji mogućnost brze sanacije ove havarije, jer su prema zasada raspoloživim informacijama pala tri dalekovodna stuba, navedeno je u saopštenju.

EMS AD je, kako se dodaje, o ovome obavestio sve nadležne organe i zamolio za pomoć u obezbeđivanju agregata za stanovništvo.

Tamni oblaci u blizini Vrbasa

Snažno pogoršanje praćeno olujnim nevremenom, koje je protutnjalo regionom, stiglo je i u Srbiju a među prvima na udaru bilo je mesto Ravno selo u blizini Vrbasa nebo se potpuno zacrnelo, a prizor podseća na scene iz apokaliptičnih filmova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Kiša je već počela da pada u pojedinim delovima Beograda i Novog Sada.

Sudeći po objavama na društvenim mrežama, nebo u Begeču takođe nagoveštava nadolazeće nevreme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Neposredno pre obilnih padavina koje su već pogodile Novi Sad, korisnici društvenih mreža izrazili su zabrinutost zbog nadolazeće oluje, te je jedan korisnik napisao: "Vratila se superćelija za još jednu rundu".

RHMZ upozorio na nevreme

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je nešto ranije hitno upozorenje na obilne pljuskove sa grmljavinom, lokalnom pojavom grada i olujnim vetrom u narednih sat vremena.

Kako stoji na sajtu RHMZ, upozorenje je za područje Srema i Bačke, objavljeno u 16 sati.

- U narednih sat vremena u zapadnim delovima Srema, kao i na području Bačke lokalno obilni pljuskovi sa grmljavinom, gradom i jakim, kratkotrajno i olujnim severozapadnim vetrom - saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 

Ostavite komentar