Vesti > Srbija

Prilika za ZAPADNI BALKAN: BIlčik kaže da je PROŠIRENJE EU ponovo na agendi i da je ono u geostrateškom INTERESU

Govoreći o Srbiji, Bilčik je rekao da su neophodne reforme, povratak dijalogu sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom politikom EU

Izvor: K1info/Tanjug

10/10/2023 > 20:00

podeli vest:

Prilika za ZAPADNI BALKAN: BIlčik kaže da je PROŠIRENJE EU ponovo na agendi i da je ono u geostrateškom INTERESU
Foto: printscreen tanjug


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je proširenje Evropske unije ponovo na agendi, kao i da je ono u geostrateškom interesu Unije.

- Mislim da je poruka veoma jasna. Proširenje je ponovo na agendi na najvišem političkom nivou. Ono je u geostrateškom interesu Evropske unije i, ubeđen sam, naših partnera na Zapadnom Balkanu - rekao je Bilčik za Tanjug.

Dodao je da je sada mnogo drugačija atmosfera od one pre nekoliko godina.

- Kada biste razgovarali sa liderima EU, niko ne bi ni spomenuo reč proširenje. Niko ne bi spomenuo reč pristupanje. Ljudi su govorili o evropskoj perspektivi. Sada je proširenje prioritet zemalja članica. Sa tim su saglasne čak i one članice koje su skeptične. Ovo je prava prilika za naše partnere na Zapadnom Balkanu - poručio je Bilčik.

On je naveo da je reč o "paradoksu" to što se u Evropskoj uniji govori o proširenju, dok se, istovremeno, čini da je "manje apetita za angažovanje oko proširenja i pristupanja u partnerskim zemljama".

- Nadam se da će naši partneri u Srbiji i na Zapadnom Balkanu videti ovo kao priliku. Ruska agresija na Ukrajinu je stvarno sve promenila. Ona je vratila proširenje na evropsku agendu i nadam se da će naši partneri to iskoristiti - istakao je evropski izvestilac.

Govoreći o Srbiji, Bilčik je rekao da su neophodne reforme, povratak dijalogu sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom politikom Evropske unije.

- Reforme moraju da budu u fokusu svake vlade i parlamenta. Bez toga, nema napretka. Činjenica da je proširenje geostrateški interes ne znači da će se ono dogoditi bez ispunjavanja kriterijuma - rekao je izvestilac EU za Srbiju.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, naveo je da je ovo težak trenutak, pogotovo nakon dešavanja u Banjskoj.

- Postoji veliki problem u Prištini zbog nedostatka napretka u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i donošenjem važnih odluka koje bi dovele do novih izbora na severu KiM. U ovom trenutku imamo i velika pitanja za Beograd kada je reč o kredibilnim objašnjenjima o tome šta se stvarno dogodilo u Banjskoj. Potrebne su nam činjenice i istraga. To nije bila mala operacija. Poslednje što nam treba je da dođe do otvorenog sukoba - poručio je Bilčik.

On je dodao da EU želi da Srbija radi sa njom i da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

- Želimo da se Srbija uskladi sa našom spoljnom politikom i sada kada je Izrael napadnut. Treba nam više usklađivanja sa našim partnerima, ne samo oko Rusije, već i oko Irana i svih koji podržavaju terorističke akcije širom sveta - rekao je Bilčik.

On je zaključio da bi to proširenje Evropske unije moglo brzo da dođe, ukoliko zemlje kandidati budu pokazale napredak.
 

Ostavite komentar